Папа Франциск призова днес за конкретни стъпки за край на

...
Папа Франциск призова днес за конкретни стъпки за край на
Коментари Харесай

Папата предупреди за опасността от ядрена катастрофа в Украйна

Папа Франциск прикани през днешния ден за съответни стъпки за завършек на войната в Украйна и за отбягване на заплахата от нуклеарна злополука в Запорожката АЕЦ.

Вчера Международната организация за атомна сила (МААЕ) заяви, че неин екип инспектори ще посети окупираната от Русия украинска атомна електроцентрала след няколко дни, в случай че договарянията за достъп приключат сполучливо.

Русия и Украйна неведнъж се упрекнаха взаимно в обстрел на Запорожката АЕЦ. Най-голямата атомна централа в Европа попадна под съветски надзор малко след началото на нашествието на 24 февруари. Организация на обединените нации прикани зоната да бъде демилитаризирана, отбелязва Ройтерс.

" Надявам се, че ще бъдат направени съответни стъпки, с цел да се постави завършек на войната и да се предотврати заплахата от нуклеарна злополука в Запорожката " АЕЦ, сподели папата на обичайна си седмична обща визита в сряда. 

Тази седмица тя съответства с деня, когато Украйна отбелязва 31-вата годишнина от своята самостоятелност от Съветския съюз и се навършват шест месеца от началото на съветската инвазия в страната.

Главата на Римокатолическата черква осъди войните, като ги назова " безумство ", и загатна гибелта на Дария Дугина - щерка на известния съветски ултранационалист Александър Дугин - която почина в колата си при бомбена детонация край Москва в събота. " Невинните заплащат поради войната, почтените ", посочи той.

Москва упрекна за убийството украински сътрудници - изказване, което Киев отхвърли.

Папа Франциск сподели още, че търговците на оръжие, които печелят от войната, са " нарушители, които убиват човечеството ". 

Евентуално посещаване в Запорожката АЕЦ на представители на Международната организация за атомна сила ще намали създалото се напрежение, означи в това време представителят на турското президентство Ибрахим Калън.

Това мнение Калън е изразил пред телевизия Си Ен Ен, където е приказвал по въпроси, засягащи връзките сред Киев и Москва.

Според изказаното от представителя мнение съглашението за износа на зърно от Украйна през Черно море би могло да послужи за образуването на нова платформа, която да обезпечи възобновяване на договарянията сред Русия и Украйна. Това можело да стане допустимо с поддръжката на интернационалната общественост.

Ибрахим Калън съобщи още, че Турция счита за противозаконна анексията на Крим от Русия и не е трансформирала тази си позиция от 2014 година. Той акцентира, че Крим е част от територията на Украйна и това би трябвало да бъде основата на всяко съглашение, което ще бъде подписано.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР