Папа Франциск присъства днес на вечерна служба по случай края

...
Папа Франциск присъства днес на вечерна служба по случай края
Коментари Харесай

Изненадващо папа Франциск не ръководи вечерната служба по случай края на година

Папа Франциск участва през днешния ден на вечерна работа по случай края на година и отдаде респект на хората, които бяха на челни редици в битката против пандемията от ковид, съобщи Ройтерс. Светият отец сподели, че те са показали отговорност и взаимност, вместо да мислят за себе си.

Папата не водеше службата, както се очакваше, и остави това на върховен ватикански кардинал.

Ватиканът не изясни какво е наложило тази смяна, направена явно в последната минута, защото в програмата на ритуала се споделяше, че службата ще управлява 85-годишният папа.

Светият отец, който вървеше без непозната помощ и изглеждаше в добра форма, през множеството време седеше на бял стол настрана.

По-късно той излезе на подиум и прочете своята проповед още веднъж без забележими усложнения.

Миналата година Франциск трябваше да пропусне службата поради изостряне на ишиас, което му причиняваше болки в крайници.

Воденето на сходна работа щеше да изисква папата да стои изправен, да коленичи и да държи тежък златен съд, употребен за нафората за причестяване по време на ритуала.

Пандемията беше една от основните тематики на службата " Те Деум " в базиликата " Свети Петър ", на която бяха позволени няколкостотин души.

Коронавирусът принуди папата да анулира също обичайното си посещаване след службата на сцената на Рождество Христово на площад " Свети Петър ". Ватиканът заяви за тази смяна през вчерашния ден, като сподели, че задачата й да се предотврати скупчването на доста хора.

В своята проповед Франциск сподели, че пандемията е предиздвикала доста хора да се усещат изгубени и че в някои случаи е възниквало прелъщение всеки човек да мисли единствено за себе си.

" Но ние още веднъж се надигнахме с възприятие на отговорност ", сподели той.

В проповедта си Франциск, който е и архиепископ на Рим, засегна също въпроса за неприятното положение на италианската столица, говорейки в наличието на кмета на града Роберто Галтиери.

От няколко години жителите на Рим се сблъскват с рецесия със събирането на отпадъците, изключително в жилищните региони. Някои квартали даже бяха нападнати от стада диви прасета, които се хранят с боклуците.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР