Папа Франциск поставя френския държавник Робер Шуман, един от основателите

...
Папа Франциск поставя френския държавник Робер Шуман, един от основателите
Коментари Харесай

Папата започва канонизация на бащата на съвременния ЕС Робер Шуман

Папа Франциск слага френския общественик Робер Шуман , един от създателите на модерна Европа , по пътя към канонизация в Римокатолическата черква , оповестява БиБиСи.

Ватиканът съобщи, че папата е одобрил указ, признаващ " героичните добродетели " на Шуман, ранен стадий от дългия развой, който може да докара до канонизация.

Шуман, който умира през 1963 година е основен за основаването на днешните европейски институции .

Няколко папи похвалиха ролята , която Шуман, който е религиозен католик, изиграва в опитите си да прекъсне цикъла на войни в Европа . Декретът значи, че той към този момент има купата " честен " в Църквата.

Роден в Люксембург през 1886 година и натурализиран като френски жител, той е задържан от Гестапо след немската окупация на Франция през 1940 година, само че съумява да избяга и продължава да живее в укритие до края на Втората международна война.

В следвоенния интервал Шуман е бил министър-председател и външен министър на Франция . През 1950 година той предлага ресурсите от въглища и стомана да бъдат обединени сред европейските страни като метод за отбягване на бъдещи спорове. Планът става прочут като Декларацията на Шуман, а денят, в който е разгласен, .

Шестима създатели - Франция, Западна Германия, Италия, Белгия, Люксембург и Холандия - подписват Парижкия контракт, създавайки Европейската общественост за въглища и стомана . Той се развива през 1957 година, с цел да стане Европейска икономическа общественост и най-после Европейски съюз, през 1993 година

Той също по този начин изиграва основна роля при основаването на НАТО , Организацията на Северноатлантическия контракт, през 1949 година и служи като първи президент на предшественика на настоящия Европейски парламент през 1958 година Когато напуща поста заради неприятно здравословно положение, той получава купата Баща на Европа .

Миналата година, п о мотив 70-годишнината от Декларацията на Шуман, папа Франциск сподели, че това е довело до " дългия интервал на непоклатимост и мир, от който се възползваме през днешния ден ".

Базираният във Франция Институт " Сен Беноа " от десетилетия пропагандира святостта на Шуман, оповестява " Ройтерс ".

, защото уредниците не събераха свидетелства за това, че той е направил знамение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР