Папа Франциск обяви в апостолическо писмо, че променя наименованието на

...
Папа Франциск обяви в апостолическо писмо, че променя наименованието на
Коментари Харесай

Тайният ватикански архив с ново име

Папа Франциск разгласи в апостолическо писмо, че трансформира наименованието на Тайния ватикански списък, с цел да се избегнат отрицателни асоциации, свързани с определението "таен ", оповестява Българска телеграфна агенция. Отсега нататък големият масив документи, ръкописи и папируси към този момент ще се назовава публично Ватикански апостолически списък.

В писмото, което има силата на закон, Светият отец показва, че архивът от дълго време е отворен за учени и той самият е издал декрет архивите от интервала на Втората международна война, от ръководството на папа Пий XII, упрекван, че не се е оповестил задоволително твърдо против Холокоста, да бъде отворен за откриватели по-рано от плануванаъа дата 2 март 2020 година

Архивът съдържа документи за Католическата черква в целия свят, датираща от 8 век насам. В него има 600 разнообразни сбирки, подредени по рафтове с дължина 85 км. Разположен в Апостолическия замък, архивът разполага с читални и двуетажен "бункер ", построен от заздравен цимент. Най-ценните документи, които включват антични ръкописи със златни кантове и присъдата по процеса на светата Инквизиция против Галилео Галилей, се пазят в обезопасени пространства с климатична апаратура, където влажността е следена.

През 1881 година папа Лъв XIII отваря архива за откриватели и годишно от това се възползват към 1500 учени.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР