Папа Франциск актуализира наказателния кодекс на Католическата църква, добавяйки директиви

...
Папа Франциск актуализира наказателния кодекс на Католическата църква, добавяйки директиви
Коментари Харесай

Католическата църква добавя като престъпление в каноничното си право сексуалното насилие над деца

Папа Франциск актуализира наказателния кодекс на Католическата черква, добавяйки наставления за наказване на закононарушения против полови злоупотреби с малолетни от свещеници, които от дълго време се търсят от деятели против педофилията.

Преразглеждането на наказателните наказания в границите на Кодекса на каноничното право последва дълъг развой, включващ принос от специалисти по канонисти и наказателно право и пристигна след многократни тъжби от жертви на полово принуждение и други, че предходната дефиниция на кодекса е остаряла и непрозрачна.

Целта на проверката, написа папа Франциск при въвеждането на измененията, е " възобновяване на справедливостта, промяна на нарушителя и премахване на абсурда ".

Откакто стана папа през 2013 година, аржентинският понтифик се стреми да се оправи с дългогодишните кавги за полово принуждение, включващи католически свещеници по целия свят, макар че доста деятели против педофилията упорстват, че би трябвало да се направи доста повече.

Той свика невиждана среща на върха във връзка с половите злоупотреби през 2019 година, като в същото време анулира разпоредбите за секретност, които попречиха следствията на принуждение над свещеници, наред с други ограничения.

Новият кодекс не съдържа категорично изписване на полови закононарушения против малолетни, само че въпреки всичко се отнася до закононарушения против шестата заповед, която не разрешава прелюбодейството.

Свещеникът би трябвало да бъде лишен от офиса си и осъден " с други обективни санкции ", в случай че извърши такива закононарушения с малолетно лице, се споделя в новия кодекс.

По същия метод свещеникът, който коня или подтиква малолетно лице " да се изложи нецензурен или да взе участие в нецензурен изложения ", ще бъде осъден по сходен метод.

Една от задачите на проверката, написа папа Франциск, е да се понижи броят на наказванията, оставени по преценка на съдиите, изключително в най-сериозните случаи.

" Новият текст вкарва разнообразни промени в настоящия закон и глоби някои нови закононарушения, които дават отговор на все по-широко публикуваната потребност в другите общности да се откри, че справедливостта и редът се възвръщат, че закононарушението е разрушено ", написа той.

Други механически усъвършенствания, свързани с " правото на отбрана, отминалостта за наказателни дейности, по-точното установяване на наказванията ", добави папа Франциск.

Промените ще влязат в действие през декември.

Въпреки последните ограничения за унищожаване на злоупотребите от свещеници и увеличение на прозрачността, някои жертви споделят, че Ватикан към момента не е стигнал задоволително надалеч, с цел да отбрани децата даже на Запад, където интензивното отразяване в медиите на свещеници-педофили е довело до по-голям надзор върху църковните практики.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР