Пандемията в Европа е огромно изпитание за Volkswagen, местният пазарен

...
Пандемията в Европа е огромно изпитание за Volkswagen, местният пазарен
Коментари Харесай

Автоиндустрията е пред катастрофа: кой е най-способен да оцелее?

Пандемията в Европа е голямо тестване за Volkswagen, локалният пазарен водач при колите. Но действителността е, че немският тръст е измежду най-способните да устоят сходна рецесия, написа The Wall Street Journal.

По време на конференция, извършена тази седмица, на която бяха разисквани финансовите резултати за 2019 година, най-големият авто производител по продажби в света, съобщи, че е " съвсем невероятно да бъде направена достоверна прогноза " за актуалната година. И по тази причина и не направи такава. Но основният финансов шеф Франк Витер даде на вложителите недодялан прочит за актуалното тримесечие: значимият действен марж най-вероятно ще се срине най-малко на половина от актуалното равнище от постигнатите през същия интервал на предходната година 8,1%.

Volkswagen към този момент пострада от рецесията около ковид в Китай, където също е пазарен водач. През януари и февруари продажбите в целия свят спаднаха с жестоко 15% по отношение на същия интервал на предходната година, откакто втората най-голяма стопанска система на практика спря. Поднебесната империя още веднъж се надига и потребителите се връщат в дилърствата, само че в този момент Европа минава под карантина.

Производителите на коли нормално кървят пари, когато индустриалните линии не работят. Със затварянето на европейските фабрики Volkswagen, един от най-големите частни работодатели в света с почти 671 хиляди чиновници, минава в режим на икономисване на средства.

Главният изпълнителен шеф Хърбърт Дайс настоя, че огромните вложения в електрически автомобили няма да бъдат забавени. Но други проекти, като придобивания, може и да бъдат.

За благополучие, Volkswagen стартира от мощна позиция, откакто съумя да се закрепи след дизеловия скандал преди повече от четири години. Миналата годината компанията регистрира 22% растеж на оперативната печалба; по-ниски санкции и правни разноски, свързани със скандала; както и забележителен спад на запасите. Всичко това повиши чистият финансов поток до €10,8 милиарда, при негативен подобен от €0,3 милиарда през 2018 година Дори и с хранителни запаси от над €31 милиарда за " дизелгейт " след 2015 година, Volkswagen завърши 2019 година с €21,3 милиарда чисто кеш или еквиваленти, като изключим банковата активност на концерна.

Точно в този миг кешът е цар. Важни ще бъдат и бъдещите дивиденти от китайските взаимни предприятия, които предходната година възлязоха на €3,2 милиарда Ако Китай в действителност успее да възвърне стопанската система си, Volkswagen ще има отбрана против карантината в Европа.

Компанията бе ранена в началния стадий на рецесията. Много неща остават прекомерно несигурни, само че тя може и да е измежду първите, които ще съумеят да се възстановят.

Какво се случва с автомобилните компании, когато не създават коли?

Какво ще се случи, в случай че автомобилната промишленост не може да създава коли? Заводите от двете страни на Атлантика затварят през идващите няколко седмици и очевидно ще имаме опцията да разберем.

Когато преди десетилетие светът бе покосен от рецесията, редица европейски и щатски производители понижиха доста или стопираха напълно производството, с цел да предотвратят струпване на непродадени коли.

Този път обаче затварянето става по едно и също време и спадащото търсене надалеч не е единственият проблем на промишлеността.

Производителите се надяват, че проблемите ще преминат бързо, само че това може да останат единствено фантазии, защото епидемията надалеч не е под надзор.

Дори и без ковид, 2020 година щеше да бъде сложна година поради големите разноски за разработка на електрически автомобили и финансовите вложения в фабрики, в които те да се създават.

Има една значима разлика по отношение на обстановката от преди десетилетие, когато GM и Chrysler търсеха отбрана от банкрут: в този момент фирмите имат кеш. И това е извънредно значимо, защото в този момент огромна част от промишлеността ще гори кеш. Morgan Stanley проучва, че Ford и GM може да " изгорят " по $4 милиарда всеки месец в тази обстановка.

В същото време, в случай че безработицата се повиши (а това ще се случи съвсем със сигурност), производителите, които продават на лизинг колите си, може да се изправят пред растеж на необслужваните заеми. През 2008 година BMW AG трябваше да отдели €2 милиарда хранителни запаси като отбрана от сходна обстановка.

Не е изненада, че акциите в автомобилната промишленост се сринаха на половина от началото на годината и разноските за застраховки против дефолт по дълга им се изстреляха към небесата. Тези с най-слаби салда пострадаха най-вече.

Пазарната капитализация на Renault SA, която не успяваше да генерира положителен свободен паричен поток даже и преди вируса, се срина до по-малко от €5 милиарда

Jaguar Land Rover, притежавана от Tata Motors, наподобява изключително болна: дълг от €650 млн. с матуритет 2024 година се продава за 60 цента за $, носейки 17% рентабилност - знак, че вложителите считат, че може и въобще да не си получат парите назад.

Аргументите за консолидация в бранша през днешния ден са по-силни от всеки път, само че толкоз мощна е и потребността от икономисване на средства. Затова и е подозрително дали е добра концепция Fiat Chrysler Automobile NV да заплати на акционерите €5,5 милиарда дял преди сливането с Peugeot SA. Отчетите на Fiat така и така към този момент са измежду най-слабите.

За разлика от обстановката при услугите, продажбите на коли би трябвало да се възстановят. Автомобилите остаряват и би трябвало да бъдат сменени, до момента в който пропуснатата вечеря в ресторант предходната седмица не се компенсира с две тази.

Редица консуматори към този момент мечтаят за дълго странствуване след края на рецесията, окуражени и от ниската цена на горивата.

Но в кратковременен проект търсенето ще се срине грубо - в Китай през февруари спадът бе цели 80%.

Автомобилна промишленост, която не може да създава коли, не може и да ги продава. Тази година ще забележим по какъв начин ще се раздели пътят сред добре капитализираните компании и финансово слабите. Може и да не е незабавно, само че настояването за външна поддръжка - от данъкоплатците или от акционерите - ще пристигна. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР