Пандемията отключи паник атаки и тревожност, но сплоти българското семейство.

...
Пандемията отключи паник атаки и тревожност, но сплоти българското семейство.
Коментари Харесай

Психолог: Пандемията отключи тревожност, но и сплоти българското семейство

Пандемията отключи паник офанзиви и тревога, само че сплоти българското семейство. Освен живота, COVID-19 промени и душeвността ни, обобщава в края на годината психологът Диана Апостолова пред БНР. Тя работи към  Центъра за обществена рехабилитация и интеграция в Поморие и е един от тримата психолози, които в разгара на пандемия та дават съвещания на горещите телефони за поддръжка към общината. 

Ръст на страховите неврози и депресиите отбелязва в практиката си психологът:

" Повечето от нашите действия сега са обусловени от боязън от гибелта, към този момент 21 месеца живеем с този боязън. Това, което ми прави усещане също, е повишаването на обсесивно-компулсивните разстройства-това са така наречен чести ритуали-хората стартират нон стоп да си мият ръцете или да вършат други хигиенични процедури ". 

Домашното принуждение се усили фрапантно от началото на пандемия та, напомня Апостолова:

" Близките, които са затворени сред четири стени, показват своите отрицателни страсти един върху различен, изкарват своето безпокойствие и тревога върху най-близките си хора. Алкохолизмът се усили. Вербалното и психическо принуждение станаха повече ".

Но COVID-19 пренарежда и житейските ни полезности, коментира психологът:

" Преоткрихме се и започнахме да ценим други неща, които са изключително важни-децата, здравето, фамилията, другарството. Да ценим живота и да му се любуваме, тъй като това е най-ценното, че сме живи ", безапелационна бе тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР