Пандемията от Ковид-19 e засилила домашното насилие сред българските жени.

...
Пандемията от Ковид-19 e засилила домашното насилие сред българските жени.
Коментари Харесай

Петър Витанов: Жените в България получават по-ниски заплати от мъжете и това ги поставя в икономически капан


Пандемията от Ковид-19 e засилила домашното принуждение измежду българските дами. Войната в Украйна ще има още по-тежък резултат върху физическото и психическото здраве, както на дамите в Европа, по този начин и на тези у нас. Това сподели евродепутатът Петър Витанов по време на полемика във връзка Международния ден на дамата „ Противодействие на домашното принуждение – европейски практики и обстановката в България “, проведена от бюрото на Екологичен потенциал в София.

„ Причините за протичащото са доста – страната, която към момента не може да извърши съответно функционалностите си в отбрана на дамите, неналичието на задоволително спешни центрове в страната, проблемите в нормативната уредба. Неравенството също има своето отражение – дамите в България получават по-ниски приходи от мъжете и постоянно са в икономическа взаимозависимост, която ги слага в капан “, разяснява Петър Витанов.

Изследванията демонстрират, че дамите в България получават с сред 12 и 15% по-ниско възнаграждение от мъжете. Петър Витанов даде за образец и цели браншове, които са „ феминизирани “, и в които заплатите са ниски – медицински сестри, секретарки, различен спомагателен личен състав, чистачки.

Евродепутатът очерта и още една заплаха, идваща от войната в Украйна.

„ Казват, че в случай че дамите управляваха света, нямаше да има война. Тази година празникът на дамата, за жалост, е белязан от протичащото се в Украйна. Хиляди дами бягат от войната в опит да спасят себе си и децата си – покруса, която никой не заслужава, само че за жалост се случва с опустошителни темпове “, сподели Витанов.

„ В същото време доста други дами се борят за оцеляване зад заключените порти на личните си домове. Тази война е не по-малко жестока и от време на време приключва съдбовно, тъй като силите в никакъв случай не са равностойни. Тук няма снаряди и ракети, само че хвърчат закани, обиди и юмруци. Европа се бори с този проблем от години, а обстановката в България за жалост не дава отговор на упованията ни за едно развито общество в 21-ви век “, добави социалистът.

Ковид-пандемията задълбочи още повече проблемите с неравенството сред половете и насилието над дами. Наскоро излязоха резултатите от изследване, поръчано от Европейския парламент, съгласно което 77% от дамите в Европейския съюз считат, че пандемията е довела до усилване на физическото и прочувствено принуждение против тях. Във всички страни като се изключи две (Финландия и Унгария) този резултат е над 50%, за България - 74%, цитира данните на Евробарометър Петър Витанов.

„ Европейският парламент прикани страните в Европейски Съюз да оказват помощ на жертвите да реализират финансова самостоятелност, с цел да имат те опция да изоставен връзки, в които са подложени на тормоз и принуждение “, сподели още евродепутатът.

В Екологичен потенциал се упорства отбраната на децата от принуждение да има преимущество пред други критерии при определянето на правата за настойничество и посещаване. Кибернасилието, учредено на пола, също е сериозна опасност и в Екологичен потенциал бе признат отчет за законодателна самодейност за справяне с казуса. От септември 2021 година, учредено на пола, да бъде криминализирано в законодателството на Европейски Съюз.

„ Борим се за това насилието, учредено на пола, да се разгласи за закононарушение наред с тероризма, трафика на хора, киберпрестъпленията и прането на пари. Целта е да се наложат общи стандарти и минимални санкции в целия Европейски съюз. Ще се предложи разпоредбите да влязат в законодателството на всички страни членки. Жертвите на домашно принуждение би трябвало да получат особено внимание и услуги - горещи телефонни линии, даване на заслон и здравни грижи би трябвало да бъдат предлагани във всяка една страна от Европейски Съюз и то съгласно избрани критерии за брой места, локация, експерти “, сподели още представителят на левицата в Екологичен потенциал.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР