Пандемията от COVID-19 ни убеди в необходимостта от кадри, които

...
Пандемията от COVID-19 ни убеди в необходимостта от кадри, които
Коментари Харесай

Проф. Сиджимова: Пандемията показа необходимостта от медицински журналисти

Пандемията от COVID-19 ни убеди в нуждата от фрагменти, които професионално да могат да разясняват, да проучват обстановката и да боравят със съответната терминология.

Това сподели в изявление за БГНЕС проф. Добрияна Сиджимова, учител във Факултета по публично здраве „ Проф. Цекомир Воденичаров “ към МУ-София и началник на първата в България магистърска стратегия по „ Медицинска публицистика ”.

„ Новата магистърска стратегия е една дългогодишна концепция на Факултета по публично здраве към МУ-София, която беше подтиквана от интервала на COVID-пандемията, в която видяхме, че има в действителност сериозна нужда от профилиран журналистически капитал – човешки, който да може да работи със характерната здравна проблематика “, съобщи проф. Сиджимова.

Амбицията на ФОЗ е да сътвори един доста сериозен, добре квалифициран журналистически профил експерти, които да боравят свободно с здравната терминология, да са наясно с биоетичните аспекти на системата на опазване на здравето, да бъдат добре осведомени със структурата и системата на действие на здравната система в България, сподели още проф. Сиджимова. Тя акцентира, че ще бъде отделено характерно внимание на особеностите на връзката в границите на бранш „ Здравеопазване “.

Бъдещите студенти ще бъдат осведомени също и с характерностите на медицинския периодически теоретичен щемпел, като този аспект ще бъде затрупан от преподавателите на ФОЗ.

„ Ще разчитаме на присъединяване на нашите сътрудници от Факултета по публицистика и всеобщи връзки на Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, които ще затвърдят уменията, опита, експертизата на тези към този момент одобрени и построени публицисти “, сподели проф. Сиджимова. По думите ѝ студентите ще задълбочат своите знания в етичните аспекти на публицистиката, в детайлите, които са по-характерни за обществените медии, за шерването на информация и разпространението на вести.

Също по този начин в преподавателския екип ще се включат и практици публицисти с дълготраен опит. Те ще подкрепят построяването на квалификацията и компетентностите на този тясно профилиран контингент публицисти, които ще са профилирани в региона на опазването на здравето.

Ръководителят на магистърската стратегия посочи, че здравна терминология ще е първото, с което ще се срещнат студентите по „ Медицинска публицистика “.

Според проф. Сиджимова тази магистърска стратегия е значима, тъй като ще способства за по-професионалното отразяване на новините на здравна тема от публицистите.

„ Идеята и концепцията е експерти, които към този момент са построени като публицисти и като пиари, да надградят своите пълномощия в региона на медицината “, показа тя. Дисциплините, които ще се учат са свързани с базови понятия от здравната терминология. „ Имаме здравно законодателство, с цел да могат тези експерти, публицисти и пиари, да бъдат по-тясно профилирани, да умеят да проучват, да разясняват с тясно профилирани тематики, свързани със системата на опазване на здравето “, сподели още проф. Сиджимова.

Магистърската стратегия „ Медицинска публицистика “ ще се учи в два семестъра, като формата на образование ще бъде задочна. Тя ще започва през новата 2022/2023 образователна година.

Общо 20 са имащите право да се образоват в програмата, като 10 от тях би трябвало да са приключили ОКС бакалавър, надлежно другите 10 души би трябвало да за приключили ОКС магистър по някоя от двете специалности – „ Журналистика “ или „ Връзки с обществеността “.

Студентите ще приключват образованието си посредством писане на дипломна работа, „ която ще бъде план, обвързван с съответен проблем от сферата на опазването на здравето и неговото обявяване, и анонсиране пред обществеността чрез медиите.

Записването на кандидат-студентите стартира на 15 юни и ще продължи до 15 юли. Предвижда се изпитът, който ще бъде под формата на събеседване, да се състои на 22 юли т.г. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР