Пандемията от COVID-19 е променила традиционно позитивните нагласи на българите

...
Пандемията от COVID-19 е променила традиционно позитивните нагласи на българите
Коментари Харесай

Тренд: 80% от българите смятат 2020 за лоша година, песимисти сме за идната 2021


Пандемията от COVID-19 е трансформирала обичайно позитивните настройки на българите в края на годината. 80% са на мнение, че 2020 година е била неприятна година за България. В персонален проект за 39% от българите годината е била добра, а за 47% – неприятна. Оставаме и песимисти за 2021 година Мерките против COVID-19 имат и своите положителни страни – прекарваме повече време със фамилията си.

Почти равни са дяловете на българите, които са били щастливи (46%) през 2020 година и тези, които не са били (44%). Сравнението с 2019 година недвусмислено демонстрира влошена картина. През предходната година, деклариралите, че са щастливи са били 63%. Демографската конструкция на щастливия българин обаче се резервира през годините. Има напълно ясна взаимозависимост сред възрастта и благополучие то. Най-младите (18-29 г.) са преди всичко щастливи, като с напредването на възрастта стойностите последователно падат. При над 70 годишните, повече от два пъти са тези, които споделят, че не са били щастливи през 2020 година Тази взаимозависимост значително се дължи на изчерпващата се житейска вероятност при най-възрастните.

80% от интервюираните са на мнение, че 2020 година е била неприятна година за България, а единствено 10% са на противоположното мнение. В относителен проект това прави голяма разлика с оценките от последните няколко години, когато позитивните и отрицателните оценки са били много близки като стойности – към 40% позитивни и толкоз негативни. Когато стане дума обаче за 2020 година в персонален проект, годината наподобява по-добре, макар че отрицателните оценки още веднъж доминират – за 39% тя е била добра година, а за 47%. Без подозрение, пандемия та от COVID-19 е нанесла вреда за немалка част от българите. През последните години, годината е била добра за към 50-60% от българите, и неприятна единствено за по-малко от една трета.

Това демонстрират данни на „ Тренд “ по поръчка на вестник „ 24 часа “, отдадено на настройките на българите за отминаващата 2020 година

При оценката на българите за 2020 година прави усещане, че за персоналния и професионален живот доминират неутралните или по-скоро положителните оценки, само че когато стане въпрос за оценка за финансовите благоприятни условия, мнението че годината е била по-скоро неприятна, се споделя от 40%. По всичко проличава, че икономическите вреди нанесени от пандемия та са дали резултат върху значително българи. За съпоставяне този % през 2018 и 2019 година е бил 10 пункта по-нисък.

Противоепидемичните ограничения против разпространяването на COVID-19 принудиха значително хора да прекарат повече време у дома, което има и своите положителни страни. Така да вземем за пример през 2020 година 74% са имали задоволително време за тяхното семейство, до момента в който през 2019 година този дял е бил 65%.

Въпреки откриването на ваксина против COVID-19, българите остават песимисти за идната 2021 година Близо една трета считат, че ни чака по-добра година за България, до момента в който 44% чакат по-лоша година за страната ни. Сравнителните данни сочат недвусмислено, че обичайно българите са положително настроени към идната година, само че по всичко проличава, че не виждаме напълно бързо решение на рецесията към COVID-19. Очакваните стопански последствия от пандемия та евентуално също ускоряват песимистичните настройки на българите за идната година. На въпрос за упованията за 2021 година в персонален проект обаче, по-голям дял са на мнение, че това ще е една по-добра година (39%), а 29% по-лоша година. И на двата въпроса още веднъж записваме същите демографски зависимости, както при оценката за отминаващата 2020 година Най-младите са най-оптимистично настроени за 2021 година, до момента в който най-възрастните остават най-скептични.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР