Пандемията остава в огледалото за обратно виждане. Или поне така

...
Пандемията остава в огледалото за обратно виждане. Или поне така
Коментари Харесай

Няколко неща, които поскъпнаха сериозно след пандемията

Пандемията остава в " огледалото за назад виждане ". Или най-малко по този начин се надяваме всички! Независимо от това обаче, тя промени радикално някои неща в нашето всекидневие, както и бе причина (а от време на време и по-скоро извинение), за повишаването на някои артикули и услуги в обичайния обичай на българина. Сега ще погледна към някои такива неща, чиито цени са към този момент доста надалеч (в смисъл по-високи), от тези, които бяха преди пандемията.

Имоти без наеми...

Започвам несъмнено с най-същественото перо в разноските на българите - това за заслон. Вместо да се намаляват, каквито бяха при започване на пандемията упованията (поради евентуална предстояща стопански рецесия и загуба на работни места), цените на парцелите на процедура се повишиха - освен това съществено.

Обратно на упованията, българите " развързаха кесиите " си и прибягнаха към покупка на парцели, което докара до неочакван и непредвиден взрив при парцелите, в среда на не изключително нараснало предложение.

Резултатът - приблизително статистическия двустаен апартамент в София нарастна за три години от равнище от 63 640 евро до равнище от 90 250 евро към днешна дата (съгласно статистиката на един от водещите уеб сайтове за недвижими парцели в страната). Това е покачване от цели 41.8% за обсъждания интервал, или средногодишен растеж от 12.35% което си е съществено повишаване и направи парцелите надалеч по-малко налични за хората.

Още по-голямо бе покачването при тристайните жилища, които нарастнаха с малко над 50% за същия интервал, което се превежда като още по-голям средногодишен растеж - в размер на 14.6%.

Цените на парцелите доближиха най-високите си равнища в исторически проект в съвсем всички водещи градове на страната.

Ръстът не бе единствено при цените на парцелите. Повишение означиха и равнищата на наемите (напълно разумно, както би споделил всеки собственик на парцел, отдаващ го под наем)... За благополучие на наемателите, покачването бе надалеч по-слабо от това на парцелите - едвам в границите на към 15% (съгласно офертите в известния заможен сайт). Ръстът от едвам на половина, спрямо цените на парцелите, идва да покаже, че огромна част от повишаването на парцелите, най-вероятно се дължи на спекулативни фактори и такива свързани с моментни диспропорции сред търсенето и предлагането. За сметка на това, наемите, които в доста по-голяма степен са обвързани с действителната покупателна дарба на хората и растежа на действителните приходи, изостанаха в покачването си (една причина, която кара специалистите да приказват за догонващ капацитет на наемите).

Сега въпросът е следния - ще догонят ли наемите растежа в цените на парцелите, или ще забележим известно оттегляне на цените на парцелите, което да докара до нормализиране на доходността от наем, значителен съставен елемент при покупката на парцели за отдаването им чартърен.

Тук по-скоро бих предположил, че цените на парцелите ще се задържат на настоящите си равнища (освен в случай че няма рецесия, в исторически проект рядко сме виждали спад на цените на парцелите, изключително във високоинфлационна среда), а наемите ще продължат с умерения си растеж, до момента в който доходността от наемите не се възстановява някъде по пътя.

Автомобилите втора употреба

Една от най-големите жертви на пандемията бяха колите втора ръка. Един образец за това - в Съединени американски щати изчезнаха колите под 20 000 $. Същото обаче може да се уточни като наклонност и на пазарите на коли втора употреба в Европа и надлежно у нас.

Използваните коли са малко по-евтини в наши дни, само че цените остават с съвсем 50% по-високи от 2019 година и хората имат по-малко благоприятни условия от всеки път да купят нещо за по-малко от $20 000 на най-големия пазар - американския.Анализаторите от iSeeCars.com обявиха във вторник, че са анализирали цените на към 11 милиона използвани транспортни средства на възраст до 5 години и са открили, че колите, продавани за под 20 000 $, съставляват към 12% от пазара на използвани коли тази година, от 49% част от пазар през 2019 година " Сред многото жертви на пандемията е наличният използван автомобил, който съвсем е липсващ от пазара на използвани коли ", споделя анализаторът на iSeeCars Карл Брауер, представен във финансовото издание MarketWatch. " През 2019 година купувачите на използвани коли с бюджет от 15 000 $ можеха да си разрешат над 20% от пазара на използвани коли от последните модели. Днес този бюджет им обезпечава достъп единствено до 1,6% от пазара. " Нещо повече, хората може да останат с кола с доста повече километри. " Купувачите на използвани коли в този момент заплащат близо 50% повече пари за коли, които са с 20% повече използвани ", сподели Брауер.В рамките на този ценови диапазон под $20 000, междинният пробег на използвана кола е повишен с 46% до 63 457 благи тази година, от 43 541 през 2019 година Във всички ценови категории повече от половината коли, продадени през 2023 година, имат най-малко 20% повече пробег от аналогичните коли със същите цени през 2019 година, сподели iSeeCars.Цените на използваните коли скочиха по време на пандемията, защото доста хора се оказаха в потребност от нови коли, тъй като избягваха публичния превоз и се бяха преместили по-далеч от офисите си, наред с други аргументи.В същото време пандемията също провокира безпорядък с доставките на чипове и авточасти, което понижи запасите от нови транспортни средства и увеличи цените на фона на нарасналото търсене. Изключени от новите коли, мнозина, които преди са обмисляли нови коли, се насочиха единствено към пазара на използвани транспортни средства, което способства за скока в търсенето - и цените.Наскоро Cox Automotive съобщи, че цените на едро на използваните транспортни средства са паднали с 1,6% през юли по отношение на юни, а техният показател на цената на използваните транспортни средства в Манхайм е намалял с 11,6% по отношение на преди година.Спадът през юли обаче идва след 22 следващи месеца на двуцифрено нарастване от юли 2020 година до април 2022 година и единствено шест двуцифрени спада от октомври. Индексът, сподели Cox Automotive, се е върнал на същата стойност, както през април 2021 година Освен това низходящият поток може да не продължи.

Цените в хотелите и заведенията за хранене

Пандемията по този начин да се каже прочисти слабите играчи в туристическия и ресторантьорския отрасъл. Тези, които не банкрутираха обаче, през днешния ден се усещат по-силни отвсякога в ценообразуването. Сигурно сте гледали какъв брой коства една отмора на море, или в балнео- или СПА-хотел у нас. Ако прибавим към това и изхранването и не е изключително мъчно да разберем напора към гръцката граница.

Абсолйтно същото важи и по направление на заведенията за хранене и кафенетата. Те имаха опрощение да покачат цените (оповавайки се на инфлацията и годините на пандемията, които им донесоха големи загуби) и в този момент просто не помнят, сякаш да ги възстановяват. Разбира се, икономическата логичност подсказва, че този метод на деяние може да е оневинен и да продължи единствено до момента в който има търсене на тези равнища. Така, че хората, които пълнят родните курорти не трябва да се оплакват от високите цени, или качеството на услугите, до момента в който са подготвени да ги заплащат! Както се споделя " не е отговорен този, който продава баницата ".

Скъпи плодове и зеленчуци

Няма по какъв начин да не са ви създали усещане и високите цени на плодовете и зеленчуците по пазарите и в магазините. Няма да диря повода за тях - дали причина са поскъпналите след пандемията торове, фрапантно повишените разноски за напояване, неналичието на работна ръка, политиката във връзка с поощряване на родните производители (или неналичието на такава) и мн. други Само ще посоча обстоятелството, че все по-често виждам в локалните магазинчета за плодове и зеленчуци дини по 2.4 лв. за кг. Тоест една срено статистическа любеница от 10 кг (за малко по-голямо семейство) коства 24 лв. (за да ми направи усещане, значи в никакъв случай не съм давал толкоз пари за диня)!

И единствено още един образец. В огромна комерсиална верига, където дините бяха на промоция от 60 стотинки за кг, ми споделиха вечерта, при опит да си купя, че са били разграбени. Не ме учудва, в случай, че видях, по какъв начин едно от локалните магазинчета в квартала зареждаше точно такива дини (купени от комерсиалната верига), като цената на която се пуснаха беше 2 лв. за кг (пример по какъв начин някъде по веригата на изкупуване и препродаване, нещата се чупят).

Разбира се, би трябвало да отбележа, че постоянно има големи разлики в цените сред другите градове. Например в Пазарджик и Русе от пазара можеш да си купиш любеница по 1 лев кг от пазара, нещо съвсем невероятно за жалост в София (същото важи и за съвсем всички останали плодове и зеленчуци).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР