Пандемията КОВИД-19 бързо се оттегли от колективната ни памет, но

...
Пандемията КОВИД-19 бързо се оттегли от колективната ни памет, но
Коментари Харесай

COVID-19 продължава да дебне в канализацията, а може би дори и в нашия хол

Пандемията КОВИД-19 бързо се отдръпна от груповата ни памет, само че вирусът, който я провокира, продължава да дебне в канализацията, в задните дворове, а може би даже и в нашия хол, оповестява ДПА.

Коронавирусът, който провокира повече от 750 милиона инфекции измежду хората и близо 7 милиона смъртни случая по света, се популяризира и измежду животните. Лъвовете и тигрите го прихващат. Заразяват се домашните кучета и котки. Учените даже са разкрили SARS-CoV-2 в броненосци, мравояди, видри, ламантини и други

Най-малко 32 скотски типа в 39 страни са с доказани инфекции с ковид. В по-голямата си част животните не се разболяват тежко, предаде Българска телеграфна агенция. Въпреки това някои от тях са способни да предадат вируса на други представители на своя тип, тъкмо както безсимптомните хора, които стават „ пасивни разпространители “.

Способността на ковид да заразява толкоз доста разнообразни животни и да се популяризира в границите на някои от тези популации е тревожна вест: това значи, че на процедура няма късмет светът в миналото да се отърве от този изключително унищожителен ковид, считат учените.

И това даже не е най-лошото: Докато SARS-CoV-2 се популяризира измежду животните, вирусът има опция да придобие нови разновидности, които могат да го създадат по-опасен за хората. Ако събитията се подредят по неприятен сюжет, резултатът ще бъде Пандемия 2.0. Учените не настояват, че този сюжет е евентуален. Но той не е изключен.

Когато даден вирус, който е разболял хората, отмине, само че продължи да циркулира в популация от животни, тези същества се трансформират в това, което учените назовават „ контейнер “.

Вирусолози, имунолози и учени, занимаващи се с дивата природа, са потвърдили, че няколко скотски типа имат някои от нужните качества, с цел да се трансфорат в контейнер.

Една животинска популация - белоопашатият елен - продължава да предава SARS-CoV-2 между тях. Друга - американската норка - може освен да се болести, само че и да се болести наново с пандемичния вирус, което поражда вероятността той да продължи да живее безпределно дълго. И в двата случая изследванията демонстрират, че коронавирусът интензивно мутира, с цел да се приспособява към новия тип гостоприемник.

Съществува и документираният феномен на отглеждани от хората норки - във ферми в Дания и като домашни любимци в Хонконг, които предават вируса назад на хората.

Броят на типовете диви животни, които могат да са носители на вируса, е забележителен. Група, ръководена от генетици от Калифорнийския университет, откри, че с изключение на хората, 46 типа бозайници имат рецептори в клетките си, които допускат, че са уязвими към зараза със SARS-CoV-2.

Световната здравна организация е толкоз загрижена, че животните ще се трансфорат в леговище на пандемичния вирус, че прикани всички страни членки да организират интензивно наблюдаване на дивите си животни.

За благополучие, откривателите са изключили опцията прасетата, говедата, овцете, козите, ламите, зайците и конете да се заразяват с SARS-CoV-2 - облекчение, като се има поради, че тези животни са в непрекъснат контакт с хора, които се грижат за тях.

Според учените животните, които живеят най-близо до хората - кучетата и котките - могат да се заразят, само че е малко евентуално да служат като ефикасни резервоари за вируса. Кучетата могат да оближат лицата ни, а котките на драго сърце да кихнат в тях. Но нито един от тези домашни любимци не е посочил, че е кадърен дейно да предава вируса - нито на своите стопани, нито на други представители на своя тип.

Изследователите към момента не са разкрили тип, който, когато е инфектиран, да отделя огромни количества жив вирус в изпражненията си. Много се приказва за откриването на инфектирани плъхове, живеещи в канализацията на Ню Йорк. Но в случай че те не могат да предават патогена посредством изпражненията си, плъховете и другите диви животни евентуално няма да са способни да заразяват хората доста дейно.

Има обаче един тип, който продължава да провокира безпокойствие измежду учените: Хомо сапиенс. КОВИД-19 към момента циркулира в човешката популация и хората се заразяват и реинфектират неведнъж, споделя Грем Белшъм, вирусолог от Копенхагенския университет, който изследва разпространяването на пандемичния вирус измежду отглежданите в Дания норки.

„ Вирусът не е липсващ, тъй че хората евентуално ще бъдат най-голямата опасност за други хора за години напред “, изясни ученият.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР