Пандемията е затруднила достъпа до лечение на пациентите с инсулти

...
Пандемията е затруднила достъпа до лечение на пациентите с инсулти
Коментари Харесай

КОВИД понижи с 18% дейността в инвазивната кардиология

Пандемията е затруднила достъпа до лекуване на пациентите с инсулти и сърдечносъдови проблеми, които могат да доведат до инфаркт. С близо една пета е намаляла активността на лечебните заведения в тези две области, демонстрират данните на здравната каса за миналата година, които „ Индекс на лечебните заведения “ проучва.

Инвазивна кардиология

С 18.14% е намаляла активността на 58-те лечебни заведения, които работят в региона на инвазивната кардиология у нас. Общо 64 327 диагностични и лечебни процедури са осъществили те през предходната година против 78 585 през миналата. Понижението обаче е друго в двете посоки. С 25% или с 10 283 са намалели диагностичните интервенции, до момента в който при лечебните спадът е едвам с 10.5% или с 3 975. По-малко са и пациентите, на които е бил комплициран пейсмейкър. През предходната година броят им е 3599 и е по-малък с 21% спрямо миналата година. Достъпът до здравна помощ в инвазивната кардиология обаче бе най-ограничен при започване на пандемията, демонстрират още анализите на „ Индекс на лечебните заведения “. В интервала от 1 февруари до 30 април през предходната година понижението на активността в региона на диагностиката и лекуването беше близо 30%, до момента в който на годишна база е 18 на 100.

Освен понижението на размера на активността, през миналата година няма други значими промени в тази област. Лечебните заведения, където се реализират процедурите се резервират непроменени – те са 58 в цялата страна, като главната част от тях – 13, са съсредоточени в столицата. Неравномерността в покритието на страната с сходен вид медицински услуги е най-очевидно при сърдечната аблация. Пет от шестте лечебни заведения, където се реализира тя, още веднъж се намират в столицата. По-голяма част от активността по инвазивна кардиология се е правила в частни структури, демонстрират още данните. Сред лечебните заведения с най-вече пациенти през 2020 година – над 2000, са били „ Аджъбадем Сити Клиник “, Токуда и НКБ в София, СБАЛК-Варна, „ Медика-Кор “ в Русе, УМБАЛ „ Св. Георги “ в Пловдив.

Държавни измежду тях са единствено две. През предходната година се следи и нарастване на процедурите, при които са открити патологични находки (тоест пациентът е имал потребност от лечение) – те са повече с 10%, като делът им доближава над 80% от всички осъществени. Процентът на най-спешните интервенции се е нараснал нищожно до 24%. Броят на рехоспитализациите пък е 2315.

Исхемични инсулти

Със 17% са намалели и случаите на исхемични инсулти в лечебните заведения през предходната година спрямо миналата. Основната причина за това още веднъж е пандемията от КОВИД-19. Общо 42 607 са били хоспитализациите при исхемичните инсулти през предходната година против 51 614 през миналата, демонстрират данните на НЗОК. И тук понижението на активността на годишна база е по-малко спрямо това през първите месеци на пандемията. От 1 февруари до 30 април броят на пациентите в лечебните заведения, които са получили лекуване беше по-нисък с 21% в съпоставяне със същия интервал на миналата.

Успоредно с понижението на броя исхемични инсулти, през предходната година понижение има и измежду пациентите, при които са приложени новаторски способи на лекуване. Общо 994 са тромболизите против 1152 през миналата година. Това значи, че измежду тях има спад от 13.5%. Понижението е на фона на непрекъснатото им нарастване през миналите няколко години. Модерното лекуване се е осъществявало едвам в една трета от лечебните заведения, където са одобрявани пациенти с инсулти или в 49 от над 134 лечебни заведения. За поредна година неоспорим водач при този способ е УМБАЛ „ Св. Анна " в столицата, където са осъществени 299 или една трета от всички процедури за страната. Процентът на съвременно лекуване на исхемичните инсулти там е над 28% при 2.3 на 100 за страната. През предходната година има и три лечебни заведения, в които при исхемичните инсулти е бил прибавен интервенционален способ на лекуване. Той се постанова, когато тромболизата не дава нужните резултати. Това са „ Св. Анна ", Пирогов и Токуда. В тях този способ на лекуване е бил прибавен при 24 пациенти.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР