Пандемията добави безпрецедентно висок елемент на непредсказуемост на световната икономика.

...
Пандемията добави безпрецедентно висок елемент на непредсказуемост на световната икономика.
Коментари Харесай

Прогноза: Пет държави първи ще възстановят икономиките си

Пандемията добави невиждано висок детайл на непредсказуемост на международната стопанска система. Държавите се пробват да се борят с ковид, като подхващат най-сериозни ограничения, в това число финансова интервенция, в опит да стабилизират пазарите. Приоритет сега е да се поддържа най-малко някакъв тип икономическа непоклатимост, все пак специалистите към този момент се пробват да погледнат в бъдещето и да схванат кои страни ще бъдат първите, които ще рестартират стопанските системи си.
За да разберем по-добре техните прогнози, се обърнахме към Индекса за икономическа сигурност-2019 на застрахователната компания FM Global, написа BBC. Индексът класира 130 страни за жизненост на техния бизнес климат и дарба за възобновяване. Оценките се основават на фактори като политическа непоклатимост, триумф на корпоративното ръководство, условия за пораждане на опасности, комплицирани логистични механизми на комерсиалните вериги и бистрота на бизнес средата. Сравнявайки рейтинга на дадена страна с нейния първичен отговор на пандемията, изпъкват страни, за които има огромна възможност да запазят непоклатимост и икономическа резистентност по време на рецесията.
Дания
Страната е на второ място в показателя с високи оценки за надзор върху системата за доставки и ниска корупция в държавното управление.
В началото на рецесията държавното управление на страната работи уверено, като бързо вкарва обществената отдалеченост, закрива учебните заведения и междинните частни предприятия на 11 март и не разрешава влизането за всички чужденци на 14 март, макар обстоятелството, че там има единствено няколко случая на коронавирусна зараза.
Подобни ограничения към този момент са потвърдили своята успеваемост. " В съпоставяне с предходната година честотата на стандартния грип е спаднала със 70%, което може да се преглежда като добър индикатор за успеваемостта на стъпките, подхванати от държавното управление ", споделя Расмус Кристиансен, ръководещ сътрудник в туристическата организация Pissup Tours.
" Отначало бях скептично надъхан, само че откакто видях какъв брой страни минават по същия път, в този момент мисля, че нашето държавно управление е направило всичко както би трябвало. "
Датчаните са привикнали да се доверяват на управляващите си и постоянно са подготвени да се сплотят към общата идея - и това покачва успеваемостта на подхванатите ограничения.
„ Сега датските медии и обществени мрежи имат нова фешън дума - samfundssind (която жестоко може да се преведе като„ гражданско възприятие “или„ цивилен дълг “), а множеството датчани изпитват морално обвързване към обществото, което значи, че нещо би трябвало да се жертва за здравето на цялото общество “, споделя Кристиансен.
" Никой не желае да бъде упрекнат в дейности, които заплашват живота на по-старото потомство, единствено тъй като той не е в положение да изостави нормалните си улеснения. "
Това обаче не значи, че всичко вървеше безпрепятствено. Да речем, приходите на Кристиансен от туризъм спаднаха. И макар че той приказва с признателност за финансовата помощ на страната (включително частичното обезщетяване на заплатите на работниците), разпоредбите за тази помощ и нейното използване към момента не са изцяло създадени, което към този момент докара до уволнения и неустановеност.
Въпреки това ограниченията на датското държавно управление (например изплащането на 90% от заплатите на служащи на час и 75% на тези на заплата) към този момент са приети за модел за останалия свят. Тези ограничения наподобява замразяват стопанската система до по-добри времена.
Датският модел обаче не е на ниска цена, може да коства на страната до 13% от Брутният вътрешен продукт.
Освен това датчаните схващат, че това е световна рецесия и устойчивостта на стопанската система им, без подозрение, зависи от това по какъв начин останалият свят ще се оправи с рецесията и по какъв начин ще се съблюдават правилата на свободната търговия.
„ Дания може да успее да завоюва релативно преимущество, като избегне по-сериозни последствия “, споделя Кристиансен.
В реалност, съгласно Bloomberg, страната приказва за облекчение на някои ограничавания към този момент до Великден - несъмнено, това ще зависи от това какъв брой сполучливо се ревизира в допълнение пандемията.
„ Дания има добре развита фармацевтична промишленост, което може да бъде преимущество, споделя Кристиансен.„ Въпреки това няма да се гордея със своята страна, в случай че стартираме да печелим от бедствията на други страни. “
Сингапур
Рейтингът на Сингапур (21-о място в показателя за икономическа сигурност) е много висок заради мощната стопанска система, ниските политически опасности, отличната инфраструктура и ниското равнище на корупция.
Тази страна също бързо вкара ограничения за ограничение на разпространяването на ковид, кривата на разпространяването тук е една от най-гладките в света.
" Ние се доверяваме на нашето държавно управление, всяка стъпка в рецесията е много транспарантна, " споделя локалната жителка Констанс Тан, анализатор на данни в Konigle. " Като предписание, когато държавното управление вкара някои ограничения, ние ги съблюдаваме. "
Има обаче и такива, които нарушават разпоредбите за самоизолация. На тях им вземат паспортите и пропуските за работа.
„ Но като цяло ние работим дружно, не е нужно да се тормозим, че ще назреят протести в обществото или че хората ще стартират да умират на улиците или че ще има дестабилизация в стопанската система “, сподели Тан.
Сингапур е дребна страна и изходът от рецесията ще зависи от възобновяване на международната стопанска система, само че хората й имат вяра в щастливо бъдеще за своята нация.
„ Подобно на други хора, имам вяра, че преживяйки тази рецесия, ние ще станем по-силни, " сподели сингапурецът Джъстин Фонг. „ И сигурно това ще докара до въвеждането на нови технологии, които ще отворят нови вероятности за сингапурците. "
Много компании бързо се приспособиха към новите условия, като уредиха работа за чиновниците си от вкъщи. И държавното управление пусна мобилното приложение Trace Together, което оказва помощ да се наблюдава разпространяването на вируса. Много сингапурци го изтеглиха на своите смарт телефони.
Съединени американски щати
За да отрази по-точно необятното географско покритие на тази страна, показателят я раздели на западни, централни и източни райони и като цяло и трите заемат много високи позиции в класацията (съответно 9-то, 11-то и 22-ро място).
Оказа се изключително мъчно да се ограничи разпространяването на вируса в градове като Ню Йорк. Коефициентът на безработица към този момент демонстрира рекордни цифри (в края на март - 6,6 милиона души) - основно заради обстоятелството, че допълнително от половината от щатите всичко е затворено, в това число заведения за хранене и търговски обекти, както и други бизнеси, които разчитат на клиентите, които влизат от улицата.
Но американските управляващи бързо започнаха стимулиращи ограничения за стабилизиране на стопанската система (пакет от помощ за 2 трилиона долара) и вкараха обществено разграничаване, което явно имаше избран резултат. В последна сметка това би трябвало да смекчи последствията от пандемията и да разреши по-бързо възобновяване на естествения стопански живот.
Експертите Goldman Sachs и Morgan Stanley предвиждат V-образно развиване в стопанската система - първо внезапен спад, а по-късно доста бързо възобновяване през втората половина на годината.
Консултантите от McKinsey са по-сдържани, само че въпреки всичко оптимистични.
Състоянието на американската стопанска система е значимо за всички останали страни, защото съставлява съвсем една четвърт от международния Брутният вътрешен продукт, тъй че възобновяване на световната стопанска система зависи значително от това по какъв начин Съединени американски щати се оправят с това.
" Най-общо казано американската стопанска система е в по-добра позиция да се възвърне от съществени рецесии (...) спрямо стопанските системи на други страни. Населението тук е приблизително по-младо и по-мобилно, в сравнение с в останалия свят, рестриктивните мерки на пазара на труда нормално са дребни, което оказва помощ за бързото преразпределение на труда ", сподели Ерик Симс, професор по стопанска система в частния университет Нотр Дам (САЩ).
„ В по-кратък период можем да кажем, че Федералният запас на Съединени американски щати и Английската банка (които към момента не са прибягнали до политика на негативни дисконтови ставки) имат малко повече маневрени благоприятни условия от централните банки на други страни - да речем, ЕЦБ или Банката на Япония. "
За да форсира връщането си към естественото положение, администрацията на президента на Съединени американски щати предложи да се раздели страната на региони, като се отделят по-слабо засегнатите от вируса и подготвени за по-бързо възобновяване на икономическата интензивност.
„ Считам, че тези ограничения са от огромно значение за основаването на нужните условия за мощно възобновяване “, споделя Питър Ърл, теоретичен помощник в Американския институт за стопански проучвания, нестопански проучвателен изчерпателен център.
„ Нуждаем се от допустимо най-свободно придвижване на пари, артикули, услуги, запаси на труда и хрумвания - освен в границите на страната, само че в целия свят “, акцентира той.
Липсата на универсална здравна система в Съединени американски щати към този момент беше подложена на критика в дните на рецесията и този проблем ще бъде решен, в случай че страната желае да стане по-защитена от сходни пандемии в бъдеще.
" Мисля, че в последна сметка целият свят (включително Съединените щати) ще излезе от тази рецесия по-силен. Но всичко зависи от това какви уроци ще научим ", акцентира Майкъл Мерил, икономист и историк на развиването на пазара на труда от учебното заведение по мениджмънт на трудовите връзки Рутгерс (САЩ).
„ Ще би трябвало да влагаме в нови форми на публично здраве и да създадем резистентен модел на обществена отбрана и институционална жизненост, в случай че желаеме да се върнем към обществото, в което живяхме преди месец “.
Руанда
Благодарение на неотдавнашния прогрес в корпоративното ръководство, Руанда доста усъвършенства позицията си в показателя през последните години, като скочи с цели 35 стъпки и стана 77-та в класацията на най-устойчивите стопански системи в света (заема четвърто място измежду африканските страни).
Но най-важното е, че Руанда има скъп опит в битката с сходен и още по-смъртоносен вирус - страната съумя да предотврати разпространяването на Ебола през 2019 година, когато в прилежащата Демократична република Конго имаше огнище на това заболяване.
Универсалната здравна система, измерванията на температурата на граничните пунктове, потреблението на дронове за доставка на медикаменти - наподобява, че Руанда е добре готова за поддържане на стабилността по време на рецесията, изключително в съпоставяне със съседите в района.
„ Много интернационалните студенти като мен останаха тук, тъй като сме сигурни, че държавното управление на Руанда ще се оправи със обстановката доста по-добре от нашите страни ”, споделя Гарнет Ахиенг, чиновник по цифрово наличие в Baobab Consulting и студент в Университета за ръководство в Африка в Кигали, самият той от Кения.
„ Чуждестранните студенти имат единствено една причина за безпокойствие - не се тормозим за себе си, а за фамилии и родственици, живеещи в родината ни, в други африкански страни. “
Сред страните от Африка на юг от Сахара, Руанда беше първата, която вкара цялостна карантина. Те доставят безвъзмездна храна на най-уязвимите руанди, които се оказват в изолираност.
Въпреки че се чака туристическата промишленост да пострада доста (Руанда е известно място за интернационалните конференции и изложби), Гарнет Ачиенг се надява, че страната ще има относително малко жертви на вируса, което ще помогне бързо да се върне към естественото.
Нова Зеландия
В упоменатия показател Нова Зеландия е на 12-то място с изключително високи оценки в региона на корпоративното ръководство и публичните поръчки.
Властите на тази страна също бързо реагираха на пандемията, като затвориха границите за чужденците на 19 март и не разрешиха работата на предприятията от вторични браншове на икономическа активност на 25 март.
" Като островна страна е по-лесно да направляваме границите, откъдето идва болестта. Така че затварянето на границите има смисъл ", споделя жителят на Оукланд Шамубил Икуб, икономист от Sense Partners, съветник. " В съпоставяне с други страни реакцията на Нова Зеландия беше смела. и решителни. "
И строгите ограничения към този момент дават плод: в случай че бъдат спазени през идващите няколко седмици, инфекцията ще бъде изкоренена и страната, както е маркирано в информация на вестник „ Гардиън “, ще бъде една от първите, които ще се завърнат сполучливо към естествения си живот.
Износът и туризмът са главните съставни елементи на стопанската система на тази страна, тъй че Нова Зеландия ще би трябвало да се изправи пред избрани компликации в близко бъдеще. Но това не е наложително неприятно.
„ Докато сме изолирани, ще имаме време да се преконфигурираме “, сподели Рон Бул, гражданин на град Дюнидин, шеф по създаване на образователни стратегии в най-стария политехнически университет в Отаг в страната. „ И без това към този момент сме обезпокоихме от въздействието на неорганизирания туризъм върху околната среда, а сегашната обстановка ще ни даде време да разсъждаваме какво е по-важно за нас – доларите на туристите или нашата природа. “
Като цяло страната има отлични шансове за устойчиво икономическо възобновяване - държавният дълг е дребен, допустимо е стопанската система да бъде наситена с предложение на пари и да се поддържат ниски лихви.
„ Най-важното е, че Нова Зеландия остава страна със относително високо равнище на доверие във управляващите “, сподели Шамубил Икуб. „ Това е добра основа за възобновяване, откакто опазването на здравето и стопанската система ни преживеят най-големия потрес от доста генерации. “
Бул е склонен, че страната евентуално ще излезе от рецесията по-силна, в сравнение с преди: „ Както в огромно семейство, живеещо в една и съща къща, всички знаят всичко за себе си съвършено, тъй че в този момент би трябвало да седнем с цялото си новозеландско семейство и да решим кои желаеме да бъдем. И да вземем решения, които ще ни създадат по-силни и по-добри. "
* Превод: БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР