Панаирът на книгата във Франкфурт, който започва тази седмица, предизвика

...
Панаирът на книгата във Франкфурт, който започва тази седмица, предизвика
Коментари Харесай

Скандал на панаира на книгата във Франкфурт заради награждаването на палестинска писателка

Панаирът на книгата във Франкфурт, който стартира тази седмица, провокира неразбиране с решението си да отсрочи връчването на премията на палестинска писателка поради войната сред Израел и " Хамас ", заяви Агенция Франс Прес.

Повече от 600 души от света на литературата и издателската активност разгласиха през днешния ден отворено писмо против това решение, което визира палестинската авторка Адания Шибли.

Сред подписалите писмото са танзанийският публицист Абдулразак Гурна и полската писателка Олга Токарчук, и двамата носители на Нобелова премия за литература, както и други създатели като конгоанецът Емануел Донгала и канадката Наоми Клайн. Според текста уредниците " затварят пространството за палестинския глас ". 

" Франкфуртският панаир на книгата е задължен да сътвори пространство, в което палестинските писатели да споделят своите мисли, усеща и размишления за литературата в тези ужасни и жестоки времена, без да го затваря ", се споделя още в писмото. 

Няколко арабски издателски групи също оповестиха, че ще бойкотират форума, провеждан от сряда до неделя. 

Асоциацията " Литпром ", която разпространява задграничните създатели на немски език и присъжда литературната премия " ЛиБератур ", разгласи в петък предходната седмица, че тазгодишната победителка Адания Шибли няма да получи премията си на панаира, както беше планувано в началото. 

След изненадващата офанзива на " Хамас " против Израел на 7 октомври, най-смъртоносната в историята на еврейската страна, асоциацията осъди този " безчовечен " акт и съобщи, че по време на панаира на напред във времето ще бъдат израелските гласове. Тя също по този начин реши да не организира тази година гала за премията, присъдена на госпожа Шибли, " заради войната, разпалена от " Хамас ", а да потърси " подобаващ формат и конюнктура за събитието на по-късна дата ". 

Адания Шибли трябваше да получи наградата за романа си " Маловажен въпрос ", който споделя за обезчестяване и ликвидиране, осъществени от израелски бойци през 1949 година

Сред издателските групи, които оповестиха протест на немския панаир, е Sharjah Book Authority - издателство в Обединените арабски емирства, което съобщи, че желае да отбрани " ролята на културата и книгите за поощряване на разговора и разбирателството сред народите ", написа Българска телеграфна агенция.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР