Панагюрското златно съкровище, което беше задържано в Дубай, вече е

...
Панагюрското златно съкровище, което беше задържано в Дубай, вече е
Коментари Харесай

Освободиха Панагюрското златно съкровище, задържано в Дубай

Панагюрското златно богатство, което беше арестувано в Дубай, към този момент е освободено. Преди час екип на Националния исторически музей го е придружил до българския павилион, където ще бъде изложено.
Още по тематиката
Организаторите са внесли гаранция и са подписали декларация, че ще бъде върнато назад в България след Експо 2020 в Дубай, съобщи Българска национална телевизия.

Казусът с репликите на Панагюрското златно богатство се появи през вчерашния ден след обява на уеб страницата Bird за задържане на репликите на златното богатство. По-късно от Министерството на стопанската система обясниха, че организацията на българския щанд на Експо 2020 се изпълнявала от консорциум " България ЕКСПО 2020 " и отговорността носели те. От НИМ също излязоха с позиция, че арестувани предмети няма.

Всъщност репликите на Панагюрското златно богатство престояха в директната зона под митнически надзор в Дубай поради общоприета процедура за оформяне на краткотраен импорт и поръчителство от 40 хиляди $ при възможните митнически и данъчни вземания.

От Министерство на икономиката и енергетиката обявиха, че тази значима част от българската експозиция за ЕКСПО 2020 писмено не е проучена и готова от страна на изпълнителя в продължение на година. Подготовката на документите била оставена за последните дни преди заминаването, показаха от Министерство на икономиката и енергетиката и подчертаха, че ще търсят отговорност от изпълнителя, с всички законови благоприятни условия.

От консорциум " България ЕКСПО 2020 " пък обясниха, че репликите на златното богатство трябвало да минат общоприета процедура за краткотраен импорт в Дубай след идването им и това отнемало няколко дни, а обезпечението от 40 хиляди $ трябвало да го заплати страната.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР