Паметникът Бузлуджа ще бъде достъпен за посетители от догодина, след

...
Паметникът Бузлуджа ще бъде достъпен за посетители от догодина, след
Коментари Харесай

След 8 години и почти 1 млн. лв.: Бузлуджа отваря врати за посетители

Паметникът Бузлуджа ще бъде наличен за гости от следващата година, след края на зимния сезон. Влизането в постройката към този момент е безвредно.

Достъпът за гости до паметника ще бъде безвъзмезден. Във фоайето те ще могат да видят 7-минутен филм за историята на постройката, а платените турове с екскурзовод ще ги отведат по посетителските пътеки до централната зала.

За първи път от 30 години в така наречен " паница " влизането е позволено и няма заплаха от падащи предмети. 8 години, съвсем 1 милион лв. - частни и държавни средства, и трудът на стотици доброволци и специалисти стоят зад реализирането на тази концепция.
„ Наистина е сбъдната фантазия и в действителност е голяма наслада за нас и за целия екип да може още веднъж да има живот в тази постройка “, сподели Дора Иванова, ръководител на фондация " Проект Бузлуджа ".  
Посетителските пътеки са построени по план, финансиран от Министерството на културата.

„ Уникалната естествена панорама, архитектурната стойност на тази голяма структура и историята и нейната противоречивост са трите неща, които вършат мястото неповторимо, и притеглят хора от целия свят - от Канада до Австралия и от Китай до Аржентина “, съобщи преподавателят Радослав Илиев.

Макар че не живее в България, доктор Константин Стоичков подарява средства за възобновяване на 1000-та квадратни метра мозайки и за обезопасяването на постройката.
 
„ Защото какво да кажем за френската гражданска война - те са съборили Бастилията, само че Лувърът си съществува и се посещава от милиони туристи и аз считам, че България с всички забавни неща, с които разполага, са социалистическите монументи, които ги няма на Запад “, означи доктор Константин Стоичков.
Следващата огромна стъпка е ремонтът на покрива и слагането на прозорци, с цел да може паметникът Бузлуджа да се употребява и за културни събития.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР