Паметник на героя от Балканските (1912 – 1913) и Първата

...
Паметник на героя от Балканските (1912 – 1913) и Първата
Коментари Харесай

Откриха паметник на полк. Илиев на брега на река Дунав в Лом /снимки/

Паметник на героя от Балканските (1912 – 1913) и Първата Световна война (1915 – 1918) полк. Стефан Илиев, пълководец на 15-и пехотен Ломски полк, тържествено бе открит в Дунавския парк в Лом. Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил освети мемориала и отслужи молебен в памет на воините, сражавали се и дали живота си за свободата и независимостта на България. Ученици от СУ „ Димитър Маринов “ рецитираха стихове и дружно с жители сервираха цветя и венец на новооткрития монумент. Мемориалът на полк. Илиев, направен от Красимир Сурулейски, бе вдигнат посредством дарителството на известния онколог и патриот проф. Иван Гаврилов. Той показа концепцията си това да е първата стъпка към основаването на Алея на славата, където да бъдат увековечени полк. Борис Дрангов, кап. Димитър Списаревски, Димитър Маринов.
„ Сърдечно благодаря на нашия нашенец проф. Иван Гаврилов, с помощта на който бе вдигнат паметникът на полк. Илиев. Като кмет и ломчанин, изцяло поддържам и ще спомагам с цел да изградим дружно Алеята на славата. Защото, както споделя проф. Гаврилов, по-страшно от рака е единствено забвението. “, сподели кметът на Община Лом доктор Георги Гаврилов.
Емилия Кожухарова, правнучка на командира на 15-и пехотен Ломски полк, създател на книгата „ Полковник Стефан Илиев. Един живот за България “, показа, че Лом е единственият град в България, в който има улица, наименована „ Полк. Илиев “, както и улици „ Чеган “, „ Червена стена “, „ Каймак Чалан “, които увековечават героизма на „ Ломци “ през Първата Световна война.
„ Важно е да запазим българският дух. Този български дух, който постоянно се е крепял на три неща: на словото, вярата и на силата на меча. Не може да не сме признателни, да не знаем нищо за тези хора, които на върха на щиковете си са извоювали правото да я имаме България. Защото в случай че не бяха те, ние нямаше да сме тук и в този момент и да сме същите. “, показа Емилия Кожухарова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР