Пълноценната образователна дейност на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ за

...
Пълноценната образователна дейност на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ за
Коментари Харесай

Радев към Санду: Самостоятелността на университета „Григорий Цамблак“ е от изключителна важност

Пълноценната просветителна активност на Тараклийския държавен университет „ Григорий Цамблак “ за запазване на културата и националната еднаквост на огромната българска диаспора в Молдова има изключително огромно значение за развиването на другарските връзки сред двете страни. Това съобщи президентът Румен Радев в телефонен диалог с президента на Молдова Мая Санду.

Разговорът се организира по самодейност на президента Радев, откакто представители на разнообразни структури на Тараклийския регион и на българските публични и културни организации на Молдова изпратиха послание до българския държавен глава. В писмото си българите в Молдова показват опасения, произлизащи от предлагано обединение на Тараклийския държавен университет с Педагогическия държавен университет „ Йон Крянга “ в Кишинев.

В диалога с Мая Санду българският държавен глава означи уговорката на страната ни към висшето учебно заведение посредством финансова поддръжка за развиването на просветителната му активност. „ Въпросът за самостоятелността на университета „ Григорий Цамблак “ е от изключителна значимост за българската общественост в региона на Тараклия “, съобщи Румен Радев. По думите на президента, експертни екипи на способените институции от двете страни е належащо да обсъдят образователните стратегии и формите на образование, които да способстват както за предпазване на традициите и културната еднаквост на общността ни, по този начин и да дават благоприятни условия на младите етнически българи за интеграция в молдовското общество. Румен Радев означи, че държавната поддръжка за независимостта на университета е от основно значение за развиване на връзките сред България и Молдова.

Мая Санду осведоми президента Радев за извършените през днешния ден в Кишинев експертни диалози сред представители на Министерствата на образованието и науката на България и Молдова за реализиране на двустранно съглашение по въпроса.

Румен Радев поздрави сътрудника си от Молдова за получения формален статут на страната като претендент за участие в Европейски Съюз. Българският държавен глава изрази съпричастност към компликациите, пред които се изправят молдовските жители по отношение на войната в Украйна. Както българското, по този начин и молдовското общество са изправени пред проблеми, свързани със сигурността в района, с енергийната рецесия и обществените аспекти в резултат на мощно влошената геополитическа конюнктура.

Президентите на България и Молдова размениха предложения за двустранни визити за следващо задълбочаване на политическия разговор на най-високо ниво. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР