Пълното слънчево затъмнение през тази година e на 8 април

...
Пълното слънчево затъмнение през тази година e на 8 април
Коментари Харесай

Извънредно положение, запаси от храна и гориво: Слънчевото затъмнение предизвика тревога в Северна Америка

Пълното слънчево затъмнение през тази година e на 8 април и ще премине през Мексико, Съединени американски щати и Канада. Явлението провокира суматоха в по-голямата част от Северна Америка, като хората бяха предизвестени да се запасят с храна, вода и гориво.

В дните преди затъмнението град Ниагара Фолс в Канада пък разгласи изключително състояние поради предстоящите тълпи на място.  

Кога и къде може да я следим?

С наближаването на явлението учебните заведения в Източна Канада подхващат ограничения, с цел да подсигуряват, че учениците няма да бъдат в учебно заведение по време на цялостното слънчево затъмнение на 8 април, като анулират образователните занятия или избират ранното им преустановяване.

Снимка: NASA

Те се притесняват, че децата могат да увредят очите си, като гледат непосредствено към слънцето, или че тъмнината в средата на следобеда ще направи прибирането им вкъщи рисково.

Според НАСА единственият миг, когато е безвредно да гледате слънцето без отбрана на очите, е по време на цялостното слънчево затъмнение, или късите моменти, когато Луната изцяло блокира слънчевата светлина и не се вижда никаква слънчева светлина.

Очаква се това да продължи сред 3 и 4 минути на 8 април. 

Снимка: NASA

В противоположен случай от НАСА поучават да се носят сертифицирани очила за затъмнение в тези няколко минути и предизвестяват, че слънчевите очила не могат да заместят очилата за затъмнение, които са 100 000 пъти по-тъмни и дават отговор на интернационалния стандарт за сигурност.

Лещите на очилата за слънчево затъмнение са направени от черен полимер или смола, наситена с въглеродни частици, което блокира съвсем цялата инфрачервена и ултравиолетова светлина. За разлика от тях слънчевите очила не блокират инфрачервената радиация. 

Хората към този момент оставиха бунище, което е от близо 200 тона предмети и парчета

Пътят на лунното затъмнение ще премине през градове и села в Онтарио, Квебек, Ню Брунсуик, Нова Скотия, остров Принц Едуард и най-големият канадски остров - Нюфаундленд.

Още рискове

Канадският район Ниагара разгласи изключително състояние на 29 март преди рядкото цялостно слънчево затъмнение на 8 април, което се чака да събере големи тълпи в регионите на известните водопади в района и към тях.

„ Обявяването на изключително състояние укрепва инструментите, с които районът разполага, с цел да подсигурява здравето и сигурността на жителите и посетителите и да отбрани инфраструктурата при всеки сюжет, който може да възникне “, се споделя в прессъобщение на район Ниагара, представено от Ройтерс.

Ниагарският водопад, ситуиран на канадско-американската граница, е основно място за наблюдаване на затъмнението и доста хора ще пътуват до такава степен единствено с цел да мога да видят явлението от едно от естествените чудеса на Северна Америка.

Кметът на град Ниагара Фолс в Онтарио - Джим Диодати, предвижда най-високата посещаемост в града до момента. Той чака към до 1 милион души спрямо 14-те милиона, които нормално го посещават през цялата година.

Астрономическият театър продължи 2 минути

Регионът също по този начин ще промени някои от стратегиите и услугите си и ще затвори някои обекти, с цел да резервира трафика по пътищата на 8 април.

В Съединени американски щати също се разисква затварянето на образователни заведения и някои щати призоваха жителите да се запасят с храна и гориво. Причината обаче не е апокалиптична, а с цел да се избегнат скупчвания и опашки по пътищата и в затворените пространства.

Какво да чакаме? 

Слънчевите затъмнения се случват единствено във етапа на новолуние, когато Луната се намира сред Земята и Слънцето. По време на слънчево затъмнение Луната хвърля сянка върху Земята и закрива гледката ни към Слънцето.

Въпреки че слънчевите затъмнения се случват толкоз постоянно, колкото и лунните, те всякога се виждат от толкоз дребна повърхност на Земята, че е доста по-рядко можем да ги следим.

Снимка: Reuters

Явлението е толкоз особено, тъй като цялостно слънчево затъмнение ще може да се види още веднъж на територията на Съединени американски щати едвам през август 2044 година, а пръстеновидно затъмнение, при което Луната не може да закрие изцяло Слънцето, ще се появи още веднъж в тази част на света едвам през 2046 година

Очаква се етапа на цялостно слънчево затъмнение да продължи два пъти по-дълго, в сравнение с през 2017 година, защото Луната сега е по-близо до Слънцето.

Тези, които се намират тъкмо в централната линия на пътя, ще видят цялостно затъмнение с дълготрайност сред 3 и 4 минути, посочват от НАСА.  

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР