Пълнена тиква с меса, която заслужава да заеме почетно място

...
Пълнена тиква с меса, която заслужава да заеме почетно място
Коментари Харесай

Пълнена тиква с меса

Пълнена тиква с меса, която заслужава да заеме почетно място на трапезата ви и да впечатли всички посетители, несъмнено

Необходими Продукти

● тиква - 1 Симсон междинна (или други кръгла)
● печурки - 5 междинни
● свинска плешка - към 500 г без кост (или свински гърди)
● пилешки гърди - 300 г
● наденици - 2 сурови
● сметана - 100 г готварска
● мариновани лукчета - численост на око
● топено сирене - 3 части триъгълни
● черен пипер
● риган
● мащерка
● уни сос на усет
● горчица - 1 с.л.
● алено вино - 1 в.ч. малко
● бял пипер - малко млян
● чесън на прахуляк
● бахар - малко

Начин на подготвяне

От предната вечер почиствам тиквата от семките, стържа я с лъжица от вътре до дебелина с кората към 2.5 -3 см. Като режете капака, би трябвало да внимавате, тъй като би трябвало да е цялостен, а не строшен, реже се мъчно (аз пробвах с нож за самун, нащърбен като трион) - капакът не трябва да се реже доста надолу, нито пък да е плитък.

След като я остържа добре, от вътрешната страна я осолявам и затварям с капака, с цел да не изсъхва.

Нарязвам си месото на хапки и го мариновам с виното, горчицата малко олио и унисос на усет. Слагам чер пипер млян, белия пипер млян, чесъна на прахуляк, мащерка и риган, разбърниквам месото с маринатата и го поставям в хладилника до другия ден.

На идващия ден изстисквам течността, която се е събрала в тиквата, удушавам в малко лой на междинен огън нарязаните на късчета гъби, месото към 15-20 минути също удушавам в лой.

На дъното на тиквата поставям гъбите, 1 парче нарязано от топеното сирене, подправки /всички подправки са по избор, вие можете да ги замените по ваш вкус/ + унисос, месото + парче нарязано топено сирене + подправки, маринованите лукчета и най-после нарязаната на части сурова наденица(може вместо наденица да добавите бекон или луканка или филе).

Заливам от горната страна с готварската сметана и затварям капака на тиквата. След това цялата тиква омотавам с домакинско фолио, слагам я в тава, в която поставям вода - не доста, а едвам не загори тиквата в тавата.

Пека пълнената тиква към 3 часа и половина на относително мощна фурна. В първия час към 220 градуса, понижавам на 200, като проследявам за водата в тавата да не извира изцяло.

Когато е подготвена пълнената тиква с меса, махам фолиото и нарязвам по дъгите на тиквата на части дружно с плънката (хубаво е с някаква по необятна лопатка да я извадите от тавата цяла в поднос, само че деликатно, с цел да не се разпадне, преди да я нарежете, след това е невероятно.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР