Пълна подмяна на всички улични лампи и модернизация на цялата

...
Пълна подмяна на всички улични лампи и модернизация на цялата
Коментари Харесай

Подмяна на 7 200 улични лампи с ЛЕД осветление планира управата на Плевен

Пълна замяна на всички улични лампи и рационализация на цялата им система възнамерява общинската администрация на Плевен. Идеята ще бъде препоръчана за разискване на идната сесия на локалния парламент. Тя е подкрепена с план, създаден по резултатите от направеното енергийно проучване на системата на уличното осветяване в регионалния град, заяви плевенският кмет Георг Спартански.
„ Обследването беше направено от Агенцията по енергийна успеваемост. Резултатите от него бяха показани в многостраничен отчет и бяха признати без забележки. Вече сме вписани в регистъра на Агенцията за бъдещи начинания “, разясни градоначалникът.
Проектът планува замяна на всички улични лампи в града – те са над 7 200 лампи , инсталирани са на над 6 000 стълба. Сегашните осветителни тела ще бъдат сменени с ЛЕД осветяване. Те сами ще се настройват по кое време да се включват, с каква активност да светят, по кое време да се изключват и така нататък „ Според енергийното проучване, по този начин ще спестим най-малко 55 % електрическа енергия. Всяка година Община Плевен заплаща към 1 млн. лева за улично осветяване. Половината от сумата отива за поддръжка на детайлите от амортизираната към този момент система – стълбове, лампи, кабели и така нататък Другата половина от сумата отива за заплащане на изразходвана електрическа енергия. С новото ЛЕД осветяване разноските ни за ток ще паднат с най-малко 50 %. Отделно, откакто се модернизират и подменят към 300 стълбове, които са тотално амортизирани, и се модернизират останалите детайли на системата, ще спестим много пари и от поправки. Разчетено е тази инвестиция да бъде изплатена за 10 години “, сподели още Георг Спартански.
Той добави, че едно от изискванията за кандидатстване по поръчката за замяна на уличното осветяване ще бъде претендентите да могат сами да се финансират. Това изискване ще направи по този начин, че да се явят единствено съществени компании, които имат задоволително финансов запас. Стартовата стойност на плана е към 6,5 млн. лева В идващите 10 години Общината ще си заплаща за улично осветяване колкото и до момента, само че разликата ще отива за погасяване на вложените в инвестицията средства.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР