Палма с банани отгледаха в двора в хасковския квартал Болярово.

...
Палма с банани отгледаха в двора в хасковския квартал Болярово.
Коментари Харесай

Глобалното затопляне дойде в Хасково! Преди 3 години Борис засади в двора си палма, днес вече бере банани

Палма с банани отгледаха в двора в хасковския квартал Болярово. Екзотичното растение пуснало плодове за първи път тази година. Това е много извънредно за климата в България, написа Haskovo.net.

В страната ни порастват най-вече декоративни палми, отглеждани в саксии и стигат до към 1. 20 метра, обясниха стопаните.


Първата палма е засадена преди към 3 година, сподели притежателят на растението Борис Василев. Взела я майка му Мара от съседка, която също отглеждала екзотични растения и цветя в двора си. Нейните обаче към момента нямали банани. Мара взела издънката и я засадила в двора си, оказала се женско растение. След време пуснало свои издънки и поникнала още една огромна палма, този път мъжка.


„ За да стартира плододаването би трябвало да има мъжка и женска, най-малко по този начин съм чел в интернет “, споделя Борис.

Стопаните се заинтересували за развъждането на бързорастящите палми и се наложило да ги зазимят в студените месеци. Отрязали ги на към метър от земята, оградили ги с бидони с отрязано дъно, които запълнили с найлон и плява, поставяйки капаците им от горната страна, с цел да бъдат изолирани от студа. Отвивали ги през пролетта, когато температурите се покачат. Само за към два месеца растенията възвърнаха предходния си размер – към 4 метра височина, изясни Борис.


„ Расте като гъба, за дни пусна и няколко чепки банани “, добави той. „ За да даде плодове, стеблото на палмата би трябвало да построи от 13 до 17 пласта листа, най-малко по този начин четох в интернет “, споделя още младият мъж. Така преди дни поникнали и първите банани с дължина към 10 сантиметра. Пред няколко дни се появявала и нова чепка и броят им достигнал 50. Те към момента са зелени, само че всички в къщата са в еуфория. Най-много се вълнува Мара, която се похвалила на близки и съседи.


Сега фамилията от Болярово се надява плодовете да узреят. Обмислят да размножат банановите палми, както и да посадят и други екзотични растения. Опасяват се обаче, че ще им пречи праха от разрушената улица.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР