Палестинец почина месец след като беше прострелян по време на израелска атака на Западния бряг

...
Палестинската информационна агенция съобщи, че 20-годишен е починал от рани
Коментари Харесай

Палестинската информационна агенция съобщи, че 20-годишен е починал от рани месец след като беше прострелян по време на нападение на израелската армия в окупирания Западен бряг

От Асошиейтед прес, 26 август 2023 г., 5:40 ч.

ЙЕРУСАЛИМ -- Палестинската информационна агенция съобщи в събота че 20-годишен младеж е починал от рани месец след като е бил прострелян по време на нападение на израелската армия в окупирания Западен бряг.

Новинарската агенция WAFA каза, че Еззедин Канан от град Джаба близо до Дженин е бил прострелян в главата на 3 юли по време на една от най-интензивните израелски военни операции в Западния бряг, откакто въоръженото палестинско въстание срещу безкрайната окупация на Израел приключи преди две десетилетия.

Смъртта на Канан увеличава общо 14 убити при нападението, което продължи два дни и включваше въздушни удари, стотици сухопътни войници и булдозери, използвани за разрушаване на пътища и сгради .

Армията твърди, че е нанесла големи щети на въоръжени групировки в бежанския лагер в Дженин и че е конфискувала хиляди оръжия, материали за направата на бомби и скривалища с пари по време на нападението.

Продължаващото насилие на Западния бряг нарасна до нива, невиждани от близо две десетилетия, като повече от 170 палестинци бяха убити от израелския огън от началото на 2023 г., според данни на Асошиейтед прес.

От началото на 2022 г. Израел извършва почти ежедневни нападения на Западния бряг в отговор на поредица от смъртоносни палестински атаки. В него се казва, че нападенията имат за цел да разбият палестинските бойци и се казва, че те са необходими, тъй като палестинската власт е твърде слаба.

Палестинците казват, че подобно насилие е неизбежен резултат от 56 години окупация и отсъствието на политически процес с Израел. Те също така посочват засиленото строителство на селища на Западния бряг и насилието от екстремистки заселници.

Пратеникът на ООН за Близкия изток каза във вторник на Съвета за сигурност на ООН, че нарастването на насилието се наблюдава подхранван от нарастващо отчаяние за бъдещето, като палестинците все още се стремят към независима държава.

„Липсата на напредък към политически хоризонт, който се занимава с основните проблеми, движещи конфликта остави опасен и непостоянен вакуум, запълнен от екстремисти от всички страни“, каза Тор Венесланд.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР