Палеонтолози са открили първото свидетелство, че предците на австралийските аборигени

...
Палеонтолози са открили първото свидетелство, че предците на австралийските аборигени
Коментари Харесай

Палеонтолози: Хората заселили Австралия преди Европа

Палеонтолози са разкрили първото удостоверение, че предците на австралийските туземци са напуснали Африка първи и са се разселили по Австралия още преди 50 000 години – доста по-рано, в сравнение с са проникнали в Европа или Азия, излиза наяве от публикация, оповестена в изданието Nature.

Днес съществуват две съществени хипотези за колонизирането на всички континенти на Земята от нашите предшественици. За главен се счита по този начин нареченият близкоизточен вид, или „ ливански кулоар “ на езика на палеонтологията. Привържениците на тази догадка считат, че човечеството в началото е проникнало в Близкия изток през територията на Ливан и чак по-късно е заселило Европа, Азия и Америка.

Алтернативната догадка допуска голям брой „ талази “ на миграция – съществуват генетични свидетелства, че първите модерни хора в началото са се появили в Южна Азия, Австралия и Микронезия. В сходство с тази догадка първите хора са се появили по крайбрежията на Австралия и Молукските острови преди към 45–50 хиляди години.

Джилс Хам (Giles Hamm) от университета Ла Троуб в Мелбърн (Австралия) и неговите сътрудници са открили, че в действителност Австралия може да е била заселена от кроманьонци с 10 000 години по-рано, откакто разкрили най-древните до през днешния ден оръдия на труда и следи от живот на кроманьонци отвън рамките на Африка.

Хам и сътрудниците му са направили това изобретение при разкопки южно от езерото Еър в централната част на Австралия, в район с неблагозвучното име Аднияматанха, където създателите на публикацията разкрили стоянка на антични хора, живели тук евентуално в най-първите стадии от заселването на „ южната земя “ с пришълци от Африка.

Тук учените са разкрили голям брой следи от престояване на хора – овъглени черупки от яйца на ему и огромни „ птици на ужаса “, които евентуално са изядени от жителите на пещерата, и оръдия на труда. Освен това в пещерата са открити и следи от гипс и охра, които евентуално са били употребявани от жителите в качеството на оцветители, както и тънки кости на кенгуру, заострени от античните хора и превърнати в игли от тях.

Тъй като във въпросната пещера по този начин и не били открити остатъци от хора, учените прибегнали до ловкост за оценка на възрастта на оръдията на труда, измервайки я по това, какъв брой дълго са престояли черупките подземен, откакто са попаднали в огнището на жителите на пещерата. Оказало се, че хората са проникнали в пещерата Варатуи ненадейно от дълго време, най-малко преди 46 000 години, а най-вероятно – преди към 49 000 години.

Съответно самият факт за съществуването на хора в сушавия център на Австралия, чийто климат е бил недопечен даже преди 50 000 години, значи, че първите Homo sapiens са проникнали на Южния континент много по-рано – преди към 60 000 години, и са се популяризирали по него много по-бързо, в сравнение с считат учените през днешния ден.

Това не е първото удостоверение, че античните хора може да са напуснали Африка много по-рано от считаното и са се разселили по Земята по разнообразни пътища. Още през 2011 година палеонтолозите разшифроваха генома на австралийски туземци и изясниха, че техните предшественици са проникнали на нейна територия преди повече от 40–60 хиляди години – с няколко десетки хиляди години преди хората да се появят в други райони на Земята.

В същото време английски палеонтолози са разкрили на територията на Оман, на стотици километри южно от „ ливанския кулоар “, остатъци от кроманьонци и техни стоянки, съществували на Арабския полуостров преди към 100 000 години. Всичко това кара антрополозите все по-често да погледнат по нов метод на от дълго време известни и добре познати монументи на културата и остатъци от антични хора.

Което е забавно, откриването на пещерата в Австралия е още един мотив в интерес на това, че идването на индивида на Южния континент е провокирало всеобщо измиране на локалната мегафауна.

Освен черупки от яйца на „ птици на ужаса “ учените са разкрили във Варатуи кости на великански тритонни двуторбести животни и още към двадесет други типа мегафауна, което явно редовно са били улавяни и изяждани от предците на туземците.

Точно преди към 45–50 хиляди години изчезва огромна част от тази мегафауна, което свидетелства за съществуването на връзка сред хората и тяхното изгубване.

РИА Новости

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР