Пълен достъп до тол системата у нас в момента има

...
Пълен достъп до тол системата у нас в момента има
Коментари Харесай

Контролът на тол системата: Не е ясно кой всъщност има достъп до информацията в нея

Пълен достъп до тол системата у нас сега има единствено австрийския консорциум разработчик. Това обявиха за Българска национална телевизия от районното министерство. Кодовете, предадени на българската страна, не престават да са в неопределеност. Оказва се, че не е ясно кой има достъп до информация, която обгръща всички транспортни средства, които се движат по републиканската пътна мрежа.

Според някогашния министър на електронното ръководство Божидар Божанов, би трябвало да бъде изяснено какво в действителност е получила България против парите, дадени за тол системата. Според Божанов, системата събира данни за всички коли, които се движат по републиканската пътна мрежа, а администраторски достъп имат единствено чиновниците на австрийския консорциум, построил системата, само че не и тези на тол ръководството:

" В отговор на мой въпрос, министър Цеков дава отговор, че тази информация се съхранява 10 години и че АПИ не знаят тъкмо кой има достъп до нея и че няма одитна диря кой е осъществил подобен достъп. "

Божанов упорства за справедлива инспекция, която да откри кой тъкмо е имал достъп и въздействал ли е върху данните:

" Кога ги е гледал, кой ги е модифицирал, по кое време ги е изстривал, с цел да се заобикалят злоупотреби. "

Според някогашния районен министър Гроздан Караджов, системата съдържа изключително сензитивна информация:

" Когато аз станах министър се оказа, че има десетки консуматори, които можеха да бърничкат в тази доста сензитивна информация ", сподели Гроздан Караджов - някогашен министър на районното развиване и благоустройството. Този, който има достъп, може да извади всички извънградски пътувания на всеки един българин. "

Тол системата е формирана от три фрагмента - най-големият обаче се оказва благосъстоятелност на австрийския консорциум, твърди още Караджов:

" Трябва да се тормозим, че след 4-5 години този лиценз ще завърши и българската страна ще би трябвало още веднъж да договаря, с цел да го презакупи за идващ интервал или да си направи личен модул, който да ръководи тол системата. "

Според Николай Нанков, който също е някогашен районен министър, всички кодове са признати 2018 година 2019 година в наличието на поемно лице по надлежния ред, а данните са съхранявани по всички европейски стандарти. Според Нанков следите на кодовете евентуално се губят през предходната година:

" Това лице, което е приело кодовете и отговаряло за сигурността в АПИ в последните дни на кабинета " Петков " 22 юни 2022 година доста двойки станаха може би две би трябвало да му пишем и на него е станал шеф на тол системата. "

На питане на Българска национална телевизия от районното министерство обявиха, че в края на август е открито, че изходният код липсва и няма изясненост къде се съхранява. Оттам удостоверяват, че са били предадени всички програмни кодове през 2018 и 2019 година Всички авторски и сродни права би трябвало да са благосъстоятелност на страната като възложител, разясняват още от министерството. Това включва изходния програмен код, а договорът за създаване на системата е на стойност 180 милиона.

В него е залегнало изискване, че всички софтуерни разработки, които са направени особено за българската страна, би трябвало да бъдат нейна интелектуална благосъстоятелност и разработчикът би трябвало да даде първоначален програмен код. Без него страната не може да трансформира системата, няма цялостен достъп върху нея и не може да продължи да я употребява без услугите на нейния основател.

" Пълен достъп до системата сега има само и единствено нейният разработчик, въпреки че в контракта категорично е упоменато, че изходните кодове се дават на АПИ. "

Според специалисти, неизясненият надзор не крие огромни опасности от злоупотреби.

" Нашите тол такси не са толкоз високи, с цел да основават на съответни юридически лица някакъв финансов тласък да злоупотребяват с тази система ", сподели инж. Мартин Янев - зам.-председател на Клъстер " Зелен превоз ".

Експерти обаче, виждат различен проблем - към момента потенциалът на системата не се употребява изцяло. Например опцията арките да мерят натовареността на камионите:

" Тази функционалност сега не се употребява. А това е доста добра опция за надзор на претрупаните транспортни средства, които разрушават пътната инфраструктура. "

И още - камерите не наблюдават за извършители посредством регистрационния номер или стикерите на транспортното средство.

" Тези неща не се употребяват сега. Виждате имаше преди седмица случаи на камиони, които шест месеца на са минали механически обзор. Те са тотално нелегално на пътната инфраструктура ", сподели още инж. Мартин Янев.

По случая с тол система е сезирана ДАНС. Все още не са ясни резултатите от инспекцията.

По тематиката работиха: Тихомир Игнатов, Николай Минков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР