Пакет със законодателни мерки срещу презастрояването в София подготвя Йорданка

...
Пакет със законодателни мерки срещу презастрояването в София подготвя Йорданка
Коментари Харесай

Фандъкова готова с първия пакет законодателни промени срещу презастрояването

Пакет със законодателни ограничения против презастрояването в София приготвя Йорданка Фандъкова. Това бе едно от предизборните й обещания в акцията, с която завоюва четвърти кметски мандат в столицата.

Най-общо замисляните промени плануват унищожаване на опцията за строителство на здания с понижени отстояния и брой паркоместа посредством потребление на по-занижените условия за общежития, ателиета и апартаментни хотели, оповестиха от Столична община. „ Целта е да затворим малките врати в закона, които разрешават скриване на жилищни здания зад фиктивни нежилищни здания, към които условия за строителство са по-ниски. Това е първият пакет с промени в Закона за устройство на територията, който импортирам в Министерството на районното развиване и благоустройството “, разяснява  Фандъкова

Практиката демонстрира, че условията за общежития, ателиета и апартаментни хотели се употребяват от някои вложители за заобикаляне на разпоредбите като зад тях се крие строителство на жилищни здания.

„ Това основава проблеми както за градската среда, по този начин и за бъдещите притежатели на жилища, които не могат да се записват и заплащат такси по промишлени цени. Затова упорствам да се отстрани опцията за строителство на здания напълно с ателиета и продажба на независими обекти в здания, които са предопределени за общежития и хотели. Разговарях с министър Аврамова и зам.-министър Нанков, с които ще образуваме работна група за изчистване на текстовете, които ще предложим на Народното събрание “

Кметът Фандъкова и основният проектант на Столична община арх. Здравков замислят и основаване на указател на системите за паркиране.

„ Констатираме злоупотреби със системите за гариране и паркиране. С тях се обезпечава нужният по норматив брой паркоместа, а след въвеждане на постройката в употреба те се демонтират и продават на различен обект “, изясни арх. Здравков. „ Това също е метод да се заобикалят разпоредбите и по тази причина настояваме тези системи за бъдат регистрирани и да подлежат на годишен механически надзор. По този метод ще се увеличи и сигурността при използването на оборудванията “, сподели Фандъкова.

Следващият пакет от законодателни промени ще бъде за увеличение на отстоянията за ново строителство в осъществените жилищни комплекси. По този план към този момент се вършат взаимни разбори на проектите и наредбите в тази област с екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Миналата година по гледище на Фандъкова и арх. Здравков беше отстранена опцията за строителство на здания без ограничаване на разпоредбите в така наречен „ ъглови парцели ”. С промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община бяха въведени и горни граници за височините на постройките в другите зони на София. „ Разчитам, че общинският съвет ще поддържа предлагането за смяна на Общия организационен проект на София. С него ще въведем спомагателна отбрана на зелените площи, ред в строителството и развиването на териториите, които в този момент стартират да се развиват “, сподели още Фандъкова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР