Пакет от мерки за намаляване на замърсяването на въздуха в

...
Пакет от мерки за намаляване на замърсяването на въздуха в
Коментари Харесай

При замърсен въздух в София: Двойно по-скъпа „Синя зона”, безплатен транспорт – само в краен случай

Пакет от ограничения за понижаване на замърсяването на въздуха в София и за реакция при високи равнища на фини прахови частици показаха от Столичната община. Активизирането на локалната власт идва на фона на обвинявания от цивилен организации и специалисти, че от „ Московска” 33 не вършат задоволително, до момента в който жителите и гостите на София са изложени на директен риск за здравето си.

Сред ограниченията за битка със запрашаването са и провокирали полемики решения като „ успокоената зона” с оптималната позволена скорост от 30 км/ч и изключително сензитивния въпрос с цената на т.нар „ синя зона”.

Пълната възбрана за придвижване по централните улици и безплатният градски превоз са оставени за краен случай.

Борба с праха

Работна група от Столичния общински съвет е гласувала т.нар нискоемисионни зони - пешеходна зона по бул. ”Витоша” в сектора от ул. ”Алабин” до бул. ”Ал. Стамболийски”; пешеходна зона по ул. „ Георг Вашингтон” в сектора от ул. „ Трапезица”' до ул. „ Пиротска”.

Предвижда се и отделяне на „ успокоена зона” с ограничаване на скоростта за придвижване до 30 км/ч и построяването на велоленти в карето сред ул. ”Алабин”, бул. ”Хр. Ботев”, бул. ”Патриарх Евтимий”, бул. ”В. Левски”, бул. " Цар Освободител” и ул. ”Леге””.

--> Всички рейсове в сърцето на София ще би трябвало да са със документ Евро 6. За притежателите на товарни и строителни машини пък влизането им в центъра и Зона 1 ще е по-скъпо, в случай че те не са нови и не имат Евро 5 или Евро 6. Допълнителна такса ще се заплаща за работата на багери, булдозери и валяци.

Останалите ограничения за по-скъпи и, при настоящето ниво на столичния бюджет, по-отдалечени във времето като доизграждане на вътрешния градски кръг към центъра и разширение на Околовръстния път. И двата плана от години буксуват в отчуждителни процедури. Трябва и да се доизгради Северната дъга в кв. „ Левски – Г”.

Общината залага и ориентиране на повече коли към буферните паркинги, както и избор тук-там за нови такива (но не и строеж).

Когато още веднъж не се диша

Общината упорства за законови промени, които да разрешат по-мащабни дейности при замърсяване на въздуха. При запрашаване до 100 микрограма на пространствен метър локалните управляващи ще се задоволяват с апели към жителите, които пътуват с коли или се отопляват с твърдо гориво, а при уместно време и ще се мият улиците.

Ако равнищата приближат 150 микрограма буферните паркинги ще са безвъзмездни за поискалите да употребяват градски превоз. При 200 микрограма на пространствен метър такса „ синя зона” за паркиране в центъра ще скача двойно.

Т.нар „ зелен билет” за градски превоз на цена 1 лев и деяние през целия ден ще се ползва единствено при над 200 микрограма фини прахови частици за всички градски автоматизирани станции на територията на общината за два поредни дни. При продължаващо замърсяване КАТ ще ревизира интензивно за това дали колите дават отговор на еконормите.

Ограничаване на придвижването на коли стартира поетапно едвам след няколко дни, а на последно място измежду ограниченията (която от текста на презентацията излиза, че ще се приложи след цели две седмици токсичен въздух) е цялостна възбрана за придвижване на МПС и изцяло безвъзмезден градски превоз на територията на цяла София.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР