Паднала в движение врата, една оставка и информатор, който вече

...
Паднала в движение врата, една оставка и информатор, който вече
Коментари Харесай

Повреди, самоубийство и оставки. Какво се случва със самолетите на Боинг и засяга ли Европа

Паднала в придвижване врата, една оставка и осведомител, който към този момент е мъртъв. През последните седмици новините към американската самолетна компания " Боинг " стават от ден на ден. Какво се случва и визира ли това Европа?

На 5 януари аероплан Boeing 737 MAX-9 на Alaska Airlines извършва полет от Портланд до Онтарио , Калифорния. Малко след излитането му едната врата на самолета пада.

Тя служи като спешен излаз и до нея има пътническа седалка. За благополучие, там не седи никой, а водачите съумяват да приземят самолета без потърпевши пасажери.

В понеделник стана ясно, че в края на годината основният изпълнителен шеф на " Боинг " Дейв Калхун ще подаде оставката си. В писмо до чиновниците си той дефинира случая с Alaska Airlines като " повратен миг ".

" Целият свят ни гледа и знам, че ще излезем от този случай като по-добра компания ", сподели той.

Председателят на борда на шефовете Лари Келнер също няма да се кандидатира за преизбиране на идното годишно заседание на акционерите, като бордът гласоподава за Стив Моленкопф на негово място.

Тези решения не са изненадващи и са предшествани от редица произшествия, свързани със самолети на компанията от модела 737 MAX .

Какво се случи досега?
Как стартира всичко
" Събитие като това не би трябвало да се случва на аероплан, който напуща нашата фабрика ", сподели Дейв Калхун при започване на февруари. Коментарът му е по отношение на падналата врата на аероплан на компанията по време на полет.

След случая Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати (FAA) краткотрайно спря множеството полети с 737 MAX-9 на " Боинг ".

Впоследствие FAA позволи на самолетите да летят още веднъж - само че с някои ограничавания. Агенцията забрани на " Боинг " да уголемява производството на своите самолети MAX или да утвърждава спомагателни индустриални линии за самолетите, " до момента в който не се уверим, че проблемите с контрола на качеството, открити по време на този развой, са позволени ".

FAA изиска и " Боинг " да създаде проект, който да способства за премахване на " систематичните проблеми с контрола на качеството ".

Инцидентът от януари обаче не е единственият, обвързван с " Боинг " през тази година.

През март 50 пасажери бяха ранени, откакто Boeing 787, пътуващ от Сидни до Окланд , загуби височина. В резултат на това хората са се блъснали в тавана на самолета.

Малко преди този момент полет на Boeing 737-900 на United Airlines от Тексас до Флорида беше заставен да извърши спешно кацане, откакто от един от моторите на самолета започнаха да излизат пламъци.

При един от последните произшествия, свързани с " Боинг ", аероплан 737-800 се приземи в Орегон без един панел в долната си част. Самолетът е по-стар модел на " Боинг " и е направил първия си полет през 1998 година, заяви Асошиейтед прес.

FAA проверява тези произшествия.
Мъртъв осведомител
На 11 март стана ясно, че някогашен чиновник на " Боинг " е умрял. Той е прочут с това, че е изразявал угриженост точно за индустриалните стандарти на компанията.

От 2010 година до пенсионирането си през 2017 година Джон Барет работи като управител по надзор на качеството в завода в Северен Чарлстън . Там се създава 787 Dreamliner - аероплан, употребен главно за дълги полети.

През 2019 година Барет споделя пред Би Би Си, че под напън служащи съзнателно са инсталирали некачествени елементи на самолетите. Освен това той оповестява, че е разкрил проблеми с кислородните маски. Според него една четвърт от тях не биха работили при положение на повреда.

Барет споделя и че в някои случаи елементи са били изваждани от контейнерите за скрап и инсталирани на самолети, които са били в развой на създаване, с цел да се предотвратят забавяния на индустриалната линия.

Пред разнообразни издания близки до Барет споделиха, че той не е изглеждал депресиран, а е бил концентриран в правосъдните каузи против " Боинг "

" Боинг " отхвърля изказванията му. През 2017 година компанията оповестява, че са " разпознати някои кислородни бутилки ", които не са работили вярно, само че споделя, че те не са били инсталирани на самолета.

След като се пенсионира, Барет стартира дългогодишно правосъдно дело против компанията, в което я упреква в оклеветяване на неговия имидж поради посочените от него проблеми.

В момента на гибелта си Барнет е бил в Чарлстън за диалози, свързани с това дело. Официалната причина за гибелта е самоубийство.
Кои компании в Европа употребяват " Боинг "
По света се употребяват няколко модела на самолетите Boeing 737 Max. В Европа самолетните компании, които употребяват тези самолети, са Ryanair, Tui, Norwegian и Icelandair.

Tui и Ryanair употребяват Boeing 737 Max 8, а Ryanair има поръчани и 300 броя Max 10. Нито една от двете компании не употребява модела Max 9, който е обвързван с множеството произшествия.

Въпрeки това нискотарифната Ryanair позволи увеличение на цените си поради забавянето на доставките от " Боинг ".

След първия случай със аероплан на " Боинг " тази година Агенцията за авиационна сигурност на Европейски Съюз (EASA) заяви, че в страните членки няма компании, които употребяват самолети от този модел.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР