Падането на китайската станция Тянгун-1, която лети към Земята със

...
Падането на китайската станция Тянгун-1, която лети към Земята със
Коментари Харесай

Родни учени казаха ще вдим ли сгромолясването на "Небесния дворец Тянгун-1", който заплашва България

Падането на китайската станция Тянгун-1, която лети към Земята със скорост от 29 000 км/час, се следи от действен щаб в обсерваторията на ВВМУ “Никола Вапцаров” във Варна.

“Наблюдаваме придвижването й от разнообразни места, като вероятността парчета да паднат на територията на България е съвсем нулева”, заяви доцент Веселка Радева, началник на обсерваторията, представена от " Труд ".

Тежащата 8,5 тона Тянгун-1 бе изведена в орбита през септември 2011 година, само че през 2016 година излезе отвън контрола на Китайското национално галактическо ръководство. Според прогнозите на разнообразни галактически организации останките от нея ще доближат Земята на 1 или 2 април. Учени от Шуменския университет, които си партнират с ВВМУ, обаче са показали пресмятане, съгласно което това може да стане на 3 април.

“Траекторията непрестанно се мени, не се знае точният размер на отломките, само че сигурно те няма да са големи. Предполага се, че до Земята ще доближат към 200 кг, само че считаме, че действително ще са много по-малко и най-вероятно ще паднат в морето, а не на сушата”, посочи доцент Радева.

Проучванията са открили, спътникът ще измине за 1 минута дистанцията от Черно море до Сърбия.

Няма риск за хората, само че обстановката е добър мотив да проверим готовността си за деяние при рецесии. Ръководството на ВВМУ е извънредно ангажирано с развиването на авиокосмическото направление с концепцията да сътвори галактически център, който да оказва помощ при бедствени ситуации”, разясни доцент Радева.

Тя предизвести, че в случай че въпреки всичко парчета паднат на земята, хората не трябва да ги пипат, а незабавно да подадат сигнал на тел. 112. “Такава находка би била рисков сувенир, защото съдържа вещество от ракетното гориво, което е канцерогенно”, добави доцент Радева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР