Падах по няколко пъти на ден, обяснява Марк Готие, 63-годишен

...
Падах по няколко пъти на ден, обяснява Марк Готие, 63-годишен
Коментари Харесай

Нов тип невропротеза нормализира походката на пациенти с Паркинсон

„ Падах по няколко пъти дневно ”, изяснява Марк Готие, 63-годишен пациент, подхванал първи новото лекуване. На онлайн брифинг тази седмица той споделя за живота си с заболяването, с която е диагностициран през 1996 година През 2004 година му е направена дълбока мозъчна стимулация, която облекчила тремора, само че развил усложнения при вървене и цялостно вцепеняване пред трудности по пътя.

Новото устройство е създадено от швейцарски и френски невролози в Швейцарския софтуерен институт в Лозана и университетската болница в града, където Марк Готие е опериран.

За разлика от досегашни мозъчни импланти, които са ориентирани към засегнатите области на мозъка, електродите на новата невропротеза се вграждат върху област на гръбначния мозък, която командва мускулите на краката и не е директно наранена от заболяването. Подкожен пейсмейкър, подложен в коремната област на пациента, синхронизира импулсите и придвижванията му в действително време.

Ефектът от невропротезата е съвсем неотложен. След няколкоседмична рехабилитация с устройството, Марк Готие още веднъж върви...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР