П равославната църква почита днес паметта на Светите мъченици София,

...
П равославната църква почита днес паметта на Светите мъченици София,
Коментари Харесай

Почитаме тези светици, ето кой има имен ден

П равославната черква уважава през днешния ден паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов , починали в страшни мъчения за Христовата религия през 126 година по времето на римския император Адриан (117-138 г.).

София била благочестива християнка с три дъщери, които кръстила на главните християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов. Момичетата били родени в Рим, когато управляващите грубо преследвали вярващите в Христа. Майката и дъщерите ѝ не криели своята религия и я изповядвали намерено. Когато научил за тях, император Адриан заповядал да ги доведат. Вяра била на 12 години, Надежда – на 10, а Любов – на девет години.

По пътя към двореца София и дъщерите ѝ отправили гореща молба към Исус Христос да им даде сили да не се опасяват от очакващите ги страдания и крах. И в действителност – когато те застанали пред императора, всички били сюрпризирани от спокойствието им .
 Света София и дъщерите ѝ Вяра, Надежда и Любов
Император Адриан привикал сестрите една след друга и ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида,. Но девойките настойчиво отказвали. Императорът се ядосал и наредил да бъдат подложени на мъчения, само че това не сломило вярата им в Христа.

Императорът предал телата на сестрите на майка им и тя ги погребала с почести на рид отвън града. София останала на гроба и след три дни на молебствия, умряла с вярата, че отива при дъщерите си.

Християнската черква уважава София като мъченица, тъй като в сърцето си тя изживяла мъченията, които изтърпели трите ѝ девойки. Вяра, Надежда и Любов са оповестени за покровителки на децата, тъй като и те самите са потърпевши в името на Христа като деца.

От 777 година мощите на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват в Елзас, Франция.

Имен ден честват Вяра, Верка, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Любомил, София, Софка.

Денят е разгласен и за празник на столицата ни – София, чието име на гръцки значи „ премъдрост “.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ-->.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Жeнa и мъж се връщат от покупки в магазина. Жената: - Стойчо, ти вземи бебето, а аз ще донеса вазата, щото като те знам как… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниСтоян и Мартин от Бойците ще се борят за оставане в „ Игри на волята: България “Какво е новото в третото потомство? Почти всичко, само че с внимание да не бъде нарушена печелившата формула. Така че, новият Qashqai е по-голям, само че не с доста, по-модерен като визия, само че все по този начин различим. По-технологичен, само че все по този начин подсъзнателен и елементарен за ръководство.Управляващият шеф на Международния валутен фонд е оказвала напън, с цел да усъвършенства икономическия рейтинг на КитайВсеки работещ, който не може да показа годен здравен документ, ще бъде отхвърлен от работаПарламентът публично осъди неспособността на Сигрид Каах да се оправи с рецесията с евакуацията в АфганистанТова е значима стъпка за отпущането на 316.4 млн. евроМярката визира и придружителите на пациентитеДвамата организираха среща в правосъдното министерство " Не знаем сигурно, че маските не въздействат на развиването, само че знаем, че има неподходящи последствия, в случай че не се опитваме да спрем разпространяването на вируса ", сподели доктор Емили ЛевиС признатите промени повече деца без места в държавните и общински детски градини ще получат компенсацииЗа първите шест години от активността му са планувани 6 милиарда евроГори местността Църнако и Бетоловото над комплекса " Пирин голф " Установени са шест души. Поставени са за лекуване в домашни условияТова ще се случва от петък, оповестиха от МЗАварирал трамвай в София спря придвижването за малко <
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР