ойната на руския президент Владимир Путин в Украйна трябваше да

...
ойната на руския президент Владимир Путин в Украйна трябваше да
Коментари Харесай

Гражданска война в Русия и падане на Путин от власт: 5 възможни сценария

ойната на съветския президент Владимир Путин в Украйна трябваше да бъде неговото коронно достижение, проява на това какъв брой надалеч е стигнала Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 година Анексирането на Украйна трябваше да бъде първата стъпка към възобновяване на Руската империя. Не се оказа по този начин. Киев остана мощен, а украинската войска се трансформира в действие, частично с помощта на тясното партньорство със Съединени американски щати и западните съдружници.

Руската войска, в противен случай, сподели неприятно стратегическо мислене и организация. Политическата система зад нея се оказа неспособна да се поучи от грешките си. С дребни изгледи да диктува дейностите на Путин, Западът ще би трябвало да се приготви за идната фаза от пагубната война на Русия.

Първият сюжет – Русия приема провалянето при изискванията на Украйна

Първият и минимум евентуален сюжет е Русия да признае провалянето си, като одобри съглашение посредством договаряния при изискванията на Украйна. Много неща би трябвало да се трансформират, с цел да се сбъдне този сюжет, заради неналичието на всякакво сходство на изгледи за дипломатически договаряния сред Русия, Украйна и Запада.

Мащабът на съветската експанзия и мащабът на съветските военни закононарушения биха затруднили Украйна да одобри каквото и да било дипломатическо решение с изключение на цялостната съветска капитулация.

Освен това съветското държавно управление – под ръководството на Путин или някой от неговите наследници – може да се опита да резервира Крим и да търси мир другаде. За да резервира имиджа си в страната, Кремъл може да твърди, че се готви за дълга война в Украйна, оставяйки отворена опцията за спомагателни военни нахлувания.

Москва може да упрекна НАТО за слабото ѝ показване, като твърди, че доставките на оръжия, а не силите на Украйна, са предотвратили съветската победа. За да може този метод да се одобри в границите на режима, хардлайнерите – евентуално в това число самият Путин – ще би трябвало да бъдат маргинализирани. Ще бъде мъчно, само че не и невероятно. При Путин обаче сходен излаз е доста малко евентуален, като се има поради, че неговият метод към войната е максималистичен през цялото време.

Втори сюжет – Провал посред ескалация

Друг сюжет за проваляне на Русия би включвал неуспех посред ескалация. Кремъл нихилистично ще се стреми да удължи войната в Украйна, като в това време започва саботажна акция в страните, подкрепящи Киев, и в самата Украйна. В най-лошия случай Русия може да вземе решение за нуклеарна офанзива против Украйна.

След това войната ще докара до директен боен спор сред НАТО и Русия. Русия ще се трансформира от ревизионистка страна в държава-измамник, преход, който към този момент е в ход, и това ще ускори убеждението на Запада, че Русия съставлява неповторима и неприемлива опасност. Прекрачването на нуклеарния предел може да докара до стандартното присъединяване на НАТО във войната, ускорявайки провалянето на Русия.

Трети сюжет – Падане на режима на Путин

Финалният сюжет за края на войната би бил проваляне и рухване на режима, като решителните борби не се водят в Украйна, а в рамките на Кремъл или по улиците на Москва. Путин твърдо е концентрирал властта в ръцете си и неговата непримиримост във воденето на губеща война сложи режима му на нестабилни крайници.

Руснаците ще продължат да следват своя несръчен император единствено ненапълно. Въпреки че Путин донесе политическа непоклатимост на Русия - похвално достижение, като се има поради неустойчивостта на постсъветските години - неговите жители могат да се извърнат против него, в случай че войната докара до необятно публикувана беднотия.

Падането на неговия режим може да значи неотложен завършек на войната, която Русия няма да може да води на фона на последвалия вътрешен безпорядък. Държавен прелом, последван от революция, ще повтори случилото се след завладяването на властта от болшевиките през 1917 година, което форсира отдръпването на Русия от Първата международна война.

Поражението на Русия би освободило Украйна от терора, на който е подложена от началото на нашествието. Това би затвърдило правилото, че офанзива против друга страна не може да остане ненаказана. Това може да отвори нови благоприятни условия за Беларус, Грузия и Молдова, а също и за Запада да довърши подреждането на Европа съгласно неговите хрумвания. За Беларус може да се появи път към края на диктатурата за свободни и почтени избори. Заедно Грузия, Молдова и Украйна биха могли да се стремят към възможна интеграция в Европейския съюз и може би в НАТО, следвайки модела на Централна и Източна Европа след рухването на Съветския съюз.

„ Трябва да се подготвим за световен безпорядък “

Въпреки че провалянето на Русия би донесло доста изгоди, Съединени американски щати и Европа би трябвало да се приготвят за районния и световен безпорядък, който провалянето би породило.

От 2008 година Русия е ревизионистка мощ. Тя прекрои граници, анексира територии, намеси се в избори, намеси се в разнообразни африкански спорове и промени геополитическата динамичност на Близкия изток, като поддържа сирийския президент Башар Асад.

Ако Русия се впусне в радикална ескалация или се разпадне в безпорядък, вместо да одобри провалянето посредством договаряния, следствията ще се почувстват в Азия, Европа и Близкия изток. Хаосът може да одобри формата на фракционизъм и възобновени спорове в и към Русия, най-голямата страна в света.

Превръщането на Русия в провалена страна, разграничена от революция, ще съживи проблемите, с които западните политици трябваше да се борят през 1991 година Например, кой ще поеме контрола над нуклеарните оръжия на Русия? Хаотично съветско проваляне би оставило рискова дупка в интернационалната система.

Опитът да се убеди Путин посредством договаряния, че е изгубил войната, би бил сложен, може би неосъществим. Щеше да е доста по-лесно при негов правоприемник. Украинският президент Володимир Зеленски ще изиска Москва да се откаже от претенциите си към териториите в Донецк, Херсон, Луганск и Запорожие.

Путин към този момент отпразнува с помпозност анексирането на тези области. Едва ли ще промени мнението си по-късно патриотично шоу, макар слабото въздействие на Русия на тази територия. Всеки съветски водач, без значение дали Путин или някой различен, ще се опита да резервира Крим, частта от Украйна, анексирана от Русия през 2014 година

Падането на Путин може да се трансформира в революция и раздробяване на Русия

Шансовете прозападен демократ да стане идващ президент на Русия са необикновено дребни. Много по-вероятно е той да бъде властнически водач в путинистката форма.

Лидер отвън властовия вертикал може да приключи войната и да мисли за по-добри връзки със Запада. Но водач, приближаващ от Кремъл на Путин, няма да има тази опция, тъй като ще има известност на подкрепящ войната. Предизвикателството да бъдеш путинист след Путин би било голямо.

Едно от провокациите ще бъде войната, която ще бъде мъчно да се води даже за правоприемник, изключително за подобен, който споделя фантазията на Путин за възобновяване на статута на Русия като велика мощ. Друго предизвикателство би било построяването на легитимност на политическа система без никакви обичайни източници. Всеки, който наследи Путин, няма да получи поддръжка от народа и ще му е мъчно да въплъщава неосъветската, неоимперска идеология, основана от Путин.

В най-лошия случай рухването на Путин може да се трансформира в революция и раздробяване на Русия. Върховната власт ще бъде оспорвана и държавният надзор ще бъде фрагментиран в цялата страна. Този интервал може да бъде сходен на Смутните времена, 15-годишна рецесия на наследяването в края на 16-ти и началото на 17-ти век, белязана от протести, безвластие и задгранично настъпление.

Лиана Фикс и Майкъл Кимидж за " Foreign Affairs " /БГНЕС
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР