ова ескалация на напрежението на протеста малко след 12 ч.

...
ова ескалация на напрежението на протеста малко след 12 ч.
Коментари Харесай

Ескалация и газ на протеста

ова ескалация на напрежението на митинга малко след 12 ч. Протестиращи и жандармерия се сблъскаха при опита да бъде раздран кордона униформени.

Сблъсък се случва при двете шатри на майките от „ Системата ни убива”, ситуирани сред постройката на Министерски съвет и някогашния Партиен дом на бул. „ Дондуков”.

Протестиращите хвърлят бомбички, бали плява и бутилки. Полицията в кордона се опита да избута част от недоволните, на мястото пристигна и противопожарен автомобил. Има и потърпевш служител на реда, заяви Българска телеграфна агенция.



Протестиращи блокираха бус на жандармерията при хотел Рила в центъра на София.

Сили на жандармерията бяха ориентирани за справяне със обстановката с обградените служители на реда. Те ограничиха достъпа на жителите до ул. „ Леге “ и образуваха кордон. До обграждането на служители на реда се стигна, откакто бе изработен опит за задържане един мъж, съобщи Агенция „ “.

Задържаният мъж е пуснат в резултат на недоволството на протестиращите. Мъжът е със скъсани панталони и повърхностна рана на дясната ръка. Към момента обстановката се възстановява.

Междувременно протестиращи хвърлят павета , бутилки и други предмети по униформените. Хвърлят против кордона и плява, която възпламениха. Полицията още веднъж приканва жителите да запазят мирната форма на митинга и не се увличат по деянията на нападателно държание, оповестиха от Столична дирекция на вътрешните работи.



Ескалация на митинга имаше на няколко пъти по-рано на пл. "Независимост ". Протестиращи опитваха да пробият кордона от служители на реда и направиха опит да извърнат бусове на Жандармерията. Има обгазени служители на реда и публицисти.

"Агресията по отношение на полицейските чиновници ескалира. Над 20 полицейски чиновници са потърпевши. Ако напрежението ескалира в допълнение, служителите на реда ще употребяват физическа мощ и помощни средства, както е вменено по Закона за Министерство на вътрешните работи ", обявиха от Столична дирекция на вътрешните работи на ексклузивен брифинг в 10 ч.

От Столична дирекция на вътрешните работи обявиха, че се употребява газ против полицията, който не се знае какъв е. От своя страна полицията е употребила сълзотворен газ.

"Ако напрежението ескалира, полицейските чиновници ще употребяват физическа мощ ", съобщи в прочувствено послание шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Георги Хаджиев.



"Ние сме длъжни да запазим своите и живота и здравето на жителите и показваме вяра, че хората ще се вслушат в апела ни, с цел да се понижи напрежението пред Народното събрание и да се резервира гражданския мир.
Търсим разговор с жителите, само че за жалост от тяхна страна не срещаме схващане.

По-голяма част от присъстващите се възползваха от всяка обстановка и проявяваха експанзия против служителите на реда, в това число бе употребен и газ. Това беше и повода на първа линия да излязат служители на реда с каски. Отново подчертаваме, че от страна на полицията не е имало каквато и да било провокация. Има арестувани - за носене на неразрешени предмети, за лишаване на полицейски атрибути, за качване върху служебни коли ", прибавят от Столична дирекция на вътрешните работи.



По информация на NOVA трима служители на реда са съществено потърпевши и са откарани в „ Пирогов” . На пл. „ Независимост” са изпратени коли за спешна помощ, през които голям брой хора минават за обзор.

„ За да не избутат бусовете на Жандармерията, застанахме на първа линия. Протестиращите ни посрещнаха с бомбички, бутилки и с какво ли не. Протестиращ ми бръкна под каската и ме напръска”, изясни един от потърпевшите униформени.

Той показа, че ще остане на митинга, макар случая. „ Най-вероятно ще има още ескалации. По-скоро някой подтиква хората, само че това е мое мнение”, сподели още служителят на реда.

Репортерът на NOVA Марияна Торманова също беше измежду обгазените. „ Трите ни екипа, които бяха на първа линия, са обгазени от пикантен спрей. Към нас летяха и бомбички, които няма по какъв начин да не ни уплашат”, сподели още тя. Марияна обясни, че нямало по какъв начин да се откри от коя страна идва обгазяването – от полицията или от протестиращите.

Пострадалите:

По информация на има над 40 повиквания до "Спешна помощ " за обгазени хора има досега, оповестиха от столичната незабавна помощ. 21 потърпевши са откарани в болница. 16 са приети в болница - служители на реда и протестиращи. 7 коли за спешна помощ са на площада и оказват помощ на потърпевшите

Малко след 8 ч. млад мъж беше изведен с кола за спешна помощ от митинга с окървавено лице. Върху него е паднала стъклена бутилка, хвърлена от протестиращите по служителите на реда.

Двама служители на реда също са потърпевши в конфликтите. Оказана им е помощ зад полицейския кордон. Хвърлена бомбичка към непряк вход рани служител на реда в ръката към 11:30 ч. Той беше изведен с кола за спешна помощ.

Отец Дионисий - едно от лицата на митинга, е потърпевш при конфликтите и е със спукан гръден панер, заяви Арман Бабикян. Към 12 ч. свещеникът се появи още веднъж и прикани за оставка.

Още в 8 часа породи напрежение при задния вход на някогашния Партиен дом. Протестиращите пробваха да пробият полицейския кордон. Полицията арестува един от стачкуващите.

Протестиращи бутат коли на жандармерията, пробват се да извърнат колите, с цел да стигнат до постройката. Гражданите замерят служителите на реда с ябълки и яйца и се пробват със конфликти да пробият полицейския кордон.

Малко по-късно полицията отблъсна втори опит на протестиращите да пробият кордона и да стигнат до основния вход на Народното събрание.

Към 11:15 ч. има единствено опити да бъдат обърнати бусовете, които защищават паркинга и входа на Народно събрание откъм Националната художествена изложба. Към този вход към този момент са съсредоточени всички старания на протестиращите. На мястото пристигнаха и коли на Столична община с Общинска полиция. Строени са огромни отряди от профилираните полицейски сили с каски, щитове и палки.



"Булевард "Дондуков " е заграден с полицейски камионетки с камионетки на жандармерията . На процедура достъпът до входовете на някогашния партиен дом този са затворени и се осуетява директен контакт сред протестиращите и депутатите, които идват на работа. Плътни полицейски кордони обкръжават цялата постройка на някогашния Партиен дом. В близките улички има извънредно доста жандармерия и специфични полицейски сили от цялата страна ", отбелязва БНР.

Има арестувани:

8 души са арестувани на митинга в София в сряда. Сред тях има и шестима престъпно проявени - с регистрации за обири, грабежи и други

Полицията прикани жителите да запазят мирната форма на митинга и да не се поддават на провокации.

Протестът е под наслов „ Велико национално въстание” и ще посрещне депутатите в първия ден от новия политически сезон. За първи път съвещанието ще се организира в новата пленарна зала, която се намира в постройката на някогашния партиен дом. Снощната проява мина умерено и беше по-кратка поради подготовката за днешната демонстрация.

Блокада има и на "Дунав мост " край Русе

Протестиращи препречиха с колите си границата с Румъния, осведоми.

Трафикът е съвсем прекратен. Камионите се стопират надалеч преди изхода от Русе към Румъния. На място няма напрежение или огромни колони от чакащи коли. За леките коли са обезпечени обходни направления, като прекосяването през граничния пункт е безпроблемно. Протестиращите се заканиха блокадата да продължи до 20 часа.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР