ОУ Христо Никифоров“ в Ловеч отбеляза 90 години от своето

...
ОУ Христо Никифоров“ в Ловеч отбеляза 90 години от своето
Коментари Харесай

ОУ „Христо Никифоров“ в Ловеч празнува своята 90-годишнина

ОУ „ Христо Никифоров “ в Ловеч означи 90 години от своето основаване.

Това стана на 21 април 2022 година с учебно празненство в салона на Драматичен театър- Ловеч и  с разкриване на паметна плоча на мястото, където е бил домът на видния ловчалия.  Това е в градинката на пл. „ Екзарх Йосиф Първи “. Знакът е построен посредством събрани средства от децата, със съдействието на Община Ловеч и с помощ от фирми-дарители.

Цветя пред новооткритата плоча сервира кметът Корнелия Маринова, която посочи: „ Гордея се с това, което вършиме като начинания, отлично на вас, деца! Нека да имаме повече такива аргументи да се събираме. Носете с горделивост името на вашия патрон! Винаги ще поддържам вашите начинания! “

Директорът Йоанна Луканова напомни, че учебното заведение отваря порти през 1932 година с помощта на Христо Никифоров, който подарява земята с единственото изискване учебното заведение да носи неговото име.

По-късно в театъра заместник-кметът Даниел Колев връчи пластика и цветя на шефа Йоанна Луканова, както и приветствен адрес от кмета Корнелия Маринова. В него се споделя:

„ Пожелавам все по този начин учебното заведение пораства и се развива и постоянно да ехти детски смях. Нека учителите да продължат да подаряват разум и познания, да възпитават възприятието за правдивост и хубост. Така всеки ученик постоянно ще помни, че е учил тук, при своите обичани преподаватели. “

Програмата включваше слово на шефа на учебното заведение, приветствие от Иваничка Буровска, в.и.д. шеф на РУО, още приветствени адреси. Тържеството включваше доста осъществявания на млади и на професионални реализатори.

Припомняме, че Христо Петров Никифоров (1855 – 1918) е изтъкнат ловешки политик и държавник, търговец и донор. Учи в родния си град и в Плевен до края на 1869 година Завършва комерсиално учебно заведение във Виена (1870-1872) и компетентност търговия в Германия (1875). Завръща се в България и се занимава с търговия. По време на Руско-турската война (1877-1878) е назначен от генерал-майор Пьотър Паренсов на работа в Ловеч. Участва в политическия живот като член на Либералната партия, а по-късно на Прогресивнолибералната партия. Народен представител и подпредседател на Седмото нормално национално заседание през 1893.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР