Отзоваване на всички изборни органи, парламентът да работи само на

...
Отзоваване на всички изборни органи, парламентът да работи само на
Коментари Харесай

ВМРО: Смяна на системата чрез радикална конституционна промяна и свикване на ВНС

Отзоваване на всички изборни органи, Народното събрание да работи единствено на сесии, понижаване на депутатите, увеличение на президентските пълномощия, мандатност на изборните длъжности, наложително гласоподаване и учебен ценз, обезпечена протекция на обичайното семейство и образованата раждаемост са единствено част от направените промени

Цялата идея за конституционни смяна на системата е събрана в меморандум, който съпредседателите на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди показаха пред медиите на взаимна конференция през днешния ден в гр. Русе, оповестиха от пресцентъра на партията.

А в политически проект Вътрешна македонска революционна организация ще стартира диалози за обединяване напъните на всички политически и неправителствени организации, които изповядват потребността от същински рестарт на българската държавност на база патриотично-консервативни полезности, персонална отговорност за всеки овластен и система от институции, които не водят война, а дейно работят в името на българския народ.

Представяме цялостния текст на Меморандума:

Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване смята, че към този момент две години България е в перманентна рецесия. Криза, почнала като здравна, само че бързо обхванала всички браншове на публичния живот – политика, стопанска система, публични връзки.

1. Кризата бе употребена геополитически – не бе разрешено на „ дребна “ България да води самостоятелна външна политика, да построи АЕЦ Белене и газопроводите за Централна Европа. Руската експанзия против Украйна бе предлог да се изиска и трайно наличие на непознати военни сили на българска територия. Под офанзива извън е мъчно постигнатият народен консенсус за позицията на България по повод присъединението на РСМ към ЕС;

2. Кризата бе употребена идеологически. Тя вкара в Народното събрание поддръжниците на Истанбулската спогодба, Глобалния пакт за миграция, правата на ЛГБТИ и малцинствата за сметка на национално-патриотичните обединения. Върна и Българска социалистическа партия във властта. Направен бе опит и за връщане на Движение за права и свободи във властта, откакто бе разрешено безотговорно и безкрайно гласоподаване в Турция, само че конфликтът на олигархични ползи осуети това.

3. Кризата бе употребена като инструмент във войната сред олигарси и за преразпределение на публичен запас.

След три поредни парламентарни вота имаме държавно управление от идейно антагонистични обединения, което затвърждава чувството за външна взаимозависимост наред с очевидната непросветеност и неналичието на дълготрайна визия за справяне със системата от рецесии. Заявената от българския народ воля за смяна и разкъсване с отрицателните управнически практики на Политическа партия ГЕРБ се трансформира в отчаяние, а публичната сила се разпилява. Отчаянието и отвращението от политиката и политиците връща стотици хиляди българи в редиците на негласуващите. Впрочем това не е ново събитие – през последните две десетилетия българите три пъти към този момент желаеха радикална политическа смяна, залагайки на нови лица. И трите пъти „ героите-спасители “ се превръщаха в антигерои, а борците против корупцията – в знаци на корупция. За нас ясна е и повода за тази злокобна промяна – естеството на разпоредбите, регламентирани в Конституцията, свеждащи политическия развой до пазарлък и тежки взаимни отстъпки от една страна и цялостна липса на персонална отговорност за определените в другите институции.

Вътрешна македонска революционна организация смята, че на България фактически е нужна смяна, само че смяна дълбока и всеобхватна, смяна на разпоредбите, а не на актьорите в политическия спектакъл.

Днес, когато нерешително се повдига въпросът за изменение на Конституцията, само че единствено в една нейна част – за правосъдната власт и в частност за прокуратурата, ние считаме за собствен дълг да повдигнем всички витално значими въпроси, които стоят пред българската нация и да потърсим гаранции за тяхното решение в бъдеща нова Конституция:

1. Корупцията е считана от обществото ни за главен проблем пред развиването и просперитета на българската стопанска система и самодейността на жителите. Вътрешна македонска революционна организация упорства за същински ограничения против това събитие и е срещу следващата недоносена правосъдна промяна от същите хора, които са правили и предходните. Считаме, че всички изборни органи следва да могат да бъдат отзовавани от гласоподавателите им по реда, по който са определени. Всички длъжностни лица, в това число съдиите и прокурорите, да носят персонална отговорност за актовете, които постановяват. Да се планува конфискация на имуществото и изтриване на осигурителния стаж за корупция на длъжностно лице.

Купуването на гласове, като едно от най-гнусните лица на политическата корупция, може да бъде преодоляно единствено със наложително гласоподаване и въвеждане на учебен ценз.

2. Отново като антикорупционна мярка считаме за нужно премахването на специалността народен представител – Народно събрание да се събира на сесии два или три пъти годишно, а броят народни представители да бъде понижен съразмерно на намалялото ни население след 1990 година

3. Въвеждане на стеснен брой мандати (най-много три последователни) за всички изборни органи – министри, кметове, народни представители и така нататък

4. Увеличаване на президентските пълномощия с правото да желае посредством референдум преустановяване на пълномощията на държавното управление и Народно събрание – ще ни избави от дългата мъка на междуинституционално опълчване, което наблюдавахме години наред сред президент и министър председател. Ако референдумът е сполучлив – ще си тръгне държавното управление, в случай че не – президентът, и ще се даде късмет за единодушие.

Президентът следва да има право да предлага на Народно събрание състав на Министерски съвет, в случай че партийната въртележка не излъчи подобен. Ако това беше допустимо, през 2021 година щяхме да си спестим едно, а може би две ходения до урните, а посочените от президента министри благодарение на настоящ парламент щяха да могат доста по-адекватно да противодействат на здравната и икономическа рецесия.

5. Прокуратурата би трябвало да бъде изведена от състава на правосъдната власт. Никакви мимикрии посредством обособени колегии не могат да създадат работеща и ваксинирана от корупция правосъдната власт. Разбира се, прокуратурата би трябвало да остане самостоятелна политически, самостоятелна, равно отдалечена от правосъдната и изпълнителната власт, с обособена конструкция, със собствен Висш съвет на прокурорите, който да избира основен прокурор – админ, а не шеф на всички прокурори под него.

Следствието би трябвало да се слее с прокуратурата.

6. Трябва да се разшири опцията за референдуми по външнополитическия курс на страната като гаранция за отстояване на националния интерес и провеждането на самостоятелна политика, в това число по тематики като допускането на РСМ в Европейски Съюз, в случай че не се преодолее езика на омразата към България.

7. Считаме, че в Конституцията ясно би трябвало да се запише еднонационалния темперамент на страната, а на институциите да се вмени задължението да утвърждават националните полезности, обичаи и религия.

8. Демографската злополука с нейните многочислени измерения е най-голямото предизвикателство за съществуването на нацията ни: належащо е да се подсигурява поддръжката за българското семейство и то да се отбрани от идеологизираните офанзиви на джендър-активизма. Да се поддържа единствено раждаемост, която е в сходство с общоприетите за българското общество стандарти за култура, просвета и социализация. Да се облекчи завръщането на хора с български генезис и заселването им в страната. Да се поддържа самосъзнанието на общностите ни зад граница. Да се обезпечи отмерено развиване на районите и опция те да се самоуправляват.

9. Трябва да се вкара правото на самостоятелна конституционна тъжба.

10. Не на последно място, при една конституционна смяна би трябвало да се отстрани Велико народно събрание и новата конституция или значими нейни промени да се утвърждават с референдум.

Считаме, че промяната на системата, за която копнеят болшинството българи може да се случи единствено през нова Конституция и привикване на Велико народно събрание и това ще бъде съществена политическа цел на Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване – партията притежател на просветения български национализъм.

За осъществяване на тази цел Вътрешна македонска революционна организация ще даде плана си за изменение на Конституцията на лицата, оправомощени да ги внесат в Народното събрание. А в политически проект ще стартира диалози за обединяване на напъните на всички политически и неправителствени организации, които изповядват потребността от същински рестарт на българската държавност на база патриотично-консервативни полезности, персонална отговорност за всеки овластен и система от институции, които не водят война, а дейно работят в името на българския народ.

Само по този начин може да бъде основана същинска опция за България, която трайно да промени статуквото.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР