Отворихте бутилка-две шампанско в чест на Новата година, но вероятно

...
Отворихте бутилка-две шампанско в чест на Новата година, но вероятно
Коментари Харесай

Свръхзвукова ударна вълна изхвърля газ през бутилката шампанско със скорост до 400 метра в секунда, твърдят учени

Отворихте бутилка-две шампанско в чест на Новата година, само че евентуално въобще не сте си и помислили, че до момента в който имате работа със свръхзвуков механизъм, сходен на мощен реактивен аероплан, оповестява Мейл онлайн, представен от Българска телеграфна агенция.

Това настояват австрийски учени, разкрили завладяващата физика, която стои зад отварянето на шампанското.

Те откриват, че свръхзвукова ударна вълна изтласква газ през бутилката със скорост до 400 метра в секунда при температура от минус 130 градуса по Целзий - доста по-ниска даже от тази на Северния полюс. В същото време корковата запушалка се изхвърля с доста по-ниска скорост, само че въпреки всичко задоволително бързо, с цел да аргументи съществени пострадвания, в случай че е ориентирана в неверна посока, предизвестяват учените. 

Новото проучване е ръководено от Лукас Вагнер, докторант в Института по механика на флуидите към Виенския софтуерен университет. Той и сътрудниците му считат, че „ комплицирани свръхзвукови феномени пораждат “ всякога, когато отваряте бутилка шампанско.  

Тя е по-дебела и по-тежка от елементарните бутилки за вино, с цел да задържи огромното налягане. То се генерира от мехурчетата въглероден диоксид, които се образуват по време на ферментацията, и е причина корковата запушалка да бъде безусловно запечатана с телената мрежичка. 

Когато най-сетне се отвори, тапата се изтласква на открито от сгъстения газ в бутилката и отлита с мощен гръм - само че физиката зад това до неотдавна бе неразбираема, разясняват от изследователския екип.

С помощта на комплицирани компютърни симулации австрийските учени съумяват да изчислят държанието на изхвърлената запушалка и на потока от въглероден диоксид, който я съпровожда.

Докато корковата запушалка се изхвърля със скорост към 20 метра в секунда, то потокът от газ е доста по-бърз - до 400 метра в секунда, открива екипът. Следователно газът публично е свръхзвуков, което значи, че се движи по-бързо от скоростта на звука (343 метра в секунда). 

В газовия поток има точка, в която налягането внезапно се трансформира, като тя се следи и при свръхзвуковите самолети. 

„ Много сходни феномени са известни и от свръхзвуковите самолети или ракети, при които отработената бликам излиза от моторите с висока скорост “, споделя съавторът в проучването Щефан Браун, също от Виенския софтуерен университет. 

Що се отнася до звуковия гръм при отваряне на бутилка, който постоянно предвещава началото на празненствата, той се дължи на композиция от два разнообразни резултата.

Корковата запушалка се уголемява внезапно незабавно, откакто изскочи от бутилката, създавайки вълна на налягане. Ударната вълна пък се генерира от свръхзвуковата бликам газ в шишето. 

Освен за по-доброто схващане на процесите при отваряне на щампанско, проучването може да бъде значимо и за други области, включващи газови потоци, като балистични ракети, снаряди или самолети.

Друг екип от откриватели разкри по-рано тази година за какво мехурчетата в шампанското се движат нагоре идеално неотклонно, до момента в който тези в бирата не го вършат. 

Установено е, че по-големите мехурчета и прибавянето на специфични протеини в пенливото вино стабилизират веригите на мехурчетата, което им разрешава да се издигат по права линия.

Други проучвания демонстрират, че в шампанското има повече мехурчета, в сравнение с в бирата, когато се съпоставя еднакъв размер от двете питиета. Това е по този начин, тъй като шампанското и другите пенливи виновност съдържат към два пъти повече разперен въглероден диоксид от спомагателната захар.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР