Отворена е за кандидатстване втората процедура по Инвестиция C4.I3 Подкрепа

...
Отворена е за кандидатстване втората процедура по Инвестиция C4.I3 Подкрепа
Коментари Харесай

125 милиона лева по ПВУ за икономични улични лампи в страната

Отворена е за кандидатстване втората процедура по Инвестиция C4.I3 " Подкрепа за енергийно ефикасни системи за улично осветяване " по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), оповестиха от Министерството на енергетиката. Целта е да се увеличи енергийната успеваемост посредством софтуерно обновяване и модернизиране на системите за външно осветяване, които са благосъстоятелност на общините в страната. За финансиране на планове по процедурата могат да аплайват всички общини в България. С плануваните по плановете ограничения би трябвало наложително да се реализира икономисване на електрическа енергия с не по-малко от 30%, написа.

От Министерството на енергетиката означават, че уличното осветяване е един от огромните потребители на сила в общините и оказва съществено въздействие на общото енергийно ползване.

Общият бюджет за безплатно финансиране по актуалната процедура е в размер на близо 125 милиона лв., от които 20,8 милиона лв. са национално финансиране за невъзстановим Данък добавена стойност. Стойността на плановите оферти може да бъде в диапазона от 100 000 до 2 000 000 лв..

Предложения ще се одобряват в продължение на 3 месеца. Срокът за осъществяване на плановете е до 15 месеца от подписването на контракт. Въпроси по процедурата могат да се задават до 12 март 2024 година в осведомителната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България - ИСУН 2020. В последната седмица на февруари Министерството на енергетиката ще се организира осведомително онлайн събитие за представителите на общините.

" Изграждането на енергийно ефикасни системи за улично осветяване има пряк резултат във връзка с подобряването на енергийната успеваемост. Това е водещ приоритет в енергийната политика на Европейски Съюз и България. Припомняме, че насърчаването на енергийната успеваемост е и една от шестте стратегически цели в плана за Енергийна тактика на Република България до 2030 година, с небосвод до 2050 година ", показват от министерството.

От ведомството означават още, че слагането на енергийната успеваемост преди всичко е основна цел в Европейската зелена договорка и води до редица изгоди - понижаване на разноските за сила, повишение на енергийната сигурност, понижаване на излъчванията на парниковите газове и възстановяване качеството на въздуха.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР