Отвийте паеята и я украсете с лентите червена чушка и

...
Отвийте паеята и я украсете с лентите червена чушка и
Коментари Харесай

Паея с пиле и зеленчуци

Отвийте паеята и я украсете с лентите алена чушка и 4 четвъртинки лимон, които след това се изстискват върху ориза - по избор. Разкошна паея с пилешко!

Необходими Продукти

● пиле - 450 г долни бутчета и крилца
● ориз - 300 г Бомба или валенсиански вид за паея (кръглозърнест)
● зелен боб - 150 г свеж
● фасул - 200 г наедрял бял боб, от консерва
● алена чушка - 1 бр.
● лук - 1/2 междинна глава
● домати - 2 бр. настъргани
● шафран - 2 щипки власинки
● зехтин - към 60 мл
● червен пипер - 1 с.л.
● розмарин - 1 клонка
● сол

Начин на подготвяне

Накълцайте лука на ситно. Настържете доматите, а алената чушка почистете и нарежете на дълги ленти. Почистете и нарежете и зеления боб, а сварения фасул измийте и отцедете.

Бобът за това ястия е специфичен вид (garrofon), нормално се поставя свеж и до момента в който е нежен и преди малко изваден от шушулката, само че със едрия боб от консерва или смилянски фасул също се получава добре, стига да са авансово сварени.

Подгответе си месото, като разсечете бутчетата на две или три части и разделите крилата на две (по-малката част, по която няма доста месо, може и да я премахнете).

В тази лесна паея използваме единствено пилешко месо, само че обичайна се прави и със заешко, което може да се размени и със свинско месо или всевъзможни комбинации от трите. Понякога се поставят и дребни кюфтенца от особено овкусена кайма. В случая вършим допустимо най-лесния вид, който също е доста апетитен.

Като последна част от подготовката - сложете власинките шафран в 1 кафена чашка вода и разбъркайте (водата ще се оцвети).

Включете уреда за паея или пригответе огъня, в случай че ще я вършиме по този начин. Ако не разполагате с нито едно от двете, загрейте котлон с допустимо най- огромен диаметър. Тавата за паея би трябвало да е с диаметър най-малко 40 см, а такива котлони рядко има. Важно е топлината да се разпределя отмерено.

Сложете тавата на огъня (умерено силен), сипете зехтина в средата, а в близост поръсете сол, по този начин няма да пръска.

Когато мазнината се загрее, сложете частите пилешко и запържете до златисто, като разбърквате.

Отстранете месото по краищата на тавата и в средата сложете да се запържи зеления боб. В едно ъгълче запържете и алената чушка на ленти, а когато добие тен, я извадете.

Когато поомекне фасулът, избутайте и него встрани и сипете лука. След като леко покафенее, сипете и доматите, след това и аления пипер. Бъркайте единствено в средата, като преди този момент сте понижили огъня.

Налейте към 900 мл вода и измерете с дървено шишче до къде доближава равнището ѝ. Сипете и шафрана с водичката. Варете до подготвеност на месото като малко увеличите огъня. Доливайте вода, в случай че е нужно. Накрая равнището на течността би трябвало да е в първичното положение, което сте отмерили.

Сипете ориза на кръст. Леко разстелете с дървена лъжица, с цел да се разпредели отмерено. Добавете и белия наедрял фасул. Посолете. Бульонът би трябвало да е една концепция по-солен. Сложете клонка розмарин за мирис.

Увеличете огъня и гответе 8 минути, по-късно намалете до най-малко за още 10-11 минути. Ако през това време бульонът напълно е изврял, наливам по малко гореща водичка, само че това не се предлага по принцип. През цялото време оризът не се бърка! Към края клонката розмарин се отстранява.

Дръпнете тавата от огъня. Завийте компактно с фолио и оставете за 10 минути.

Отвийте паеята и я украсете с лентите алена чушка и 4 четвъртинки лимон, които след това се изстискват върху ориза (това е по желание).

Разкошна паея с пилешко!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР