Отварят кухи фирми, за да командироват работници зад граница Малки

...
Отварят кухи фирми, за да командироват работници зад граница Малки
Коментари Харесай

HR ри стават дилъри на гурбетчии

Отварят кухи компании, с цел да командироват служащи зад граница

Малки компании за асортимент на личен състав стават дилъри на служащи в чужбина, като за задачата отварят кухи компании, оповестиха пред " Монитор " юристи по трудово право. " Създават елементарно компании, тъй като съгласно българското законодателство компания може да започва с капитал от 2 лева След това наемат нискоквалифицирани служащи, които да командироват зад граница ", изясни пред " Монитор " юрист Ива Тодорова.

Създаването на куха компания за командироване на служащи зад граница е процедура от няколко години, само че неотдавна в схемата вземат участие и специалисти по асортимент на личен състав. Чрез опцията за командировки търсещите и предлагащите претовареност в чужбина заобикалят условието чиновниците да се изпращат единствено от лицензирани посреднически компании. Компаниите за асортимент на личен състав набират задоволително претенденти за нискоквалифицирани позиции, като строители, болногледачи и служащи за земеделието, след което им оферират работа в чужбина.

Според Наредбата за командироване на чиновници работодателите могат да изпратят свои фрагменти зад граница в границите на 3 месеца. През това време служащият получава към заплата си в България в допълнение заплащане, равно на минималното за длъжността, която извършва в съответната страна. Това значи, че строител, изпратен в Германия, би трябвало да получава в допълнение по 11,75 евро на час или по 94 евро за един работен ден. До 2016 година тази сума се получаваше след първия месец работа, а преди този момент единствено командировъчни в размер на по 35 евро. " Много работодатели не престават да изплащат по 35 евро, останалото прибират за себе си, изясни още Тодорова. Тя даде за образец един от последните случаи, върху които е работила, с към 20 строители, командировани от българския си шеф в Русия. След като се върнали у нас и получили единствено по 35 евро за дневния си труд, част от пострадалите решили да съдят работодателя си за дължимите им спомагателни надници.

Някои от работодателите прибягвали до хитрини, с които да си подсигуряват, че ще избегнат правосъдни борби, принуждавайки подчинените си да подписват фиктивни контракти. В тях се вписвало, че трудещите се получават минималната ставка за длъжността, която заемат. Така при възможна инспекция от трудовите инспектори или дело работодателите демонстрират, че изплащат всички законови хонорари.

От КНСБ, които поддържат консултантски центрове за трудови права в Германия и у нас, регистрират, че огромна част от работещите във Федералната република българи в действителност са командировани чиновници. " Виждали сме контракти, в които е записано, че чиновниците ще получават минималната заплата, а откъм гърба с химикал е написано, че заплатата е 1400 евро ", изясни консултантът от центъра у нас Нели Ботевска. Така работодателите заблуждават подчинените си, че ще получават високи хонорари, които сякаш са включени в контракта им. Впоследствие обаче изплащат по-ниската сума, тъй като единствено тя е юридически вярна. " Дори да съдят работодателя си, тези хора не могат да потвърдят, че са били подведени, защото нямат доказателства, че работодателят им е дописал по-високото заплащане ", разяснява юрист Красимир Любомиров.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР