Отварянето на църквата Свети Николай Мирликийски Чудотворец в София зависи

...
Отварянето на църквата Свети Николай Мирликийски Чудотворец в София зависи
Коментари Харесай

Проф. Иван Желев: Отварянето на Руската църквата зависи от руския патриарх

Отварянето на църквата " Свети Николай Мирликийски Чудотворец " в София зависи от съветския патриарх. Това съобщи в " Денят стартира " професор Иван Желев.

" Въпросът както беше издигнат в нашата общност - тези обвинявания в шпионаж, има несъмнено политическа част. От друга страна се преиграва от политиците. Например един политик сподели, че ще се провиснал пари от държавния бюджет за действието на тази черква. Не е казусът в парите. Много ползи и хора се намесиха. Въпросът е двамата патриарси - българският и съветският да се схванат час по-скоро по какъв начин може да се отвори храма и криптата към него ", сподели проф. Желев.

Богословът разяснява, че не е ново явлението с тези църковни посолства, подвория.

" Румънската черква у нас е по същия метод. Сега обаче Русия е във фокуса на бурята и по тази причина се преиграват нещата ".

Той акцентира, че няма период за отварянето на храма, за жалост.

" Кога ще бъде отворена съветската черква не е въпрос в пълномощията на българския Патриарх. Той може единствено да изпрати свещеници, само че те могат да служат в храма единствено със единодушието на съветския патриарх. Това не е невероятно да стане, само че църквата не е под юрисдикцията на патриарх Неофит в качеството му на Софийски митрополит ", изясни богословът.

Според него не е ясно дали съветското посолство е затворило църквата.

" Сигурно ли е, че посолството е заключило църквата? Или по-скоро преди този момент там е бил архимандрит Васиан и той може би е дал разпореждане за затварянето на храма след експулсирането му. "

Професор Желев сподели, че посолството няма потребност да се намесва, без значение чия е собствеността на постройката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР