Отвън не пише нищо. Няма фирмено лого. Нищо, ос­вен адреса

...
Отвън не пише нищо. Няма фирмено лого. Нищо, ос­вен адреса
Коментари Харесай

Да попаднеш зад стените на Blue Origin и да разговаряш лично с Джеф Безос

Отвън не написа нищо. Няма фирмено лого. Нищо, ос­вен адреса на безименния склад. След влизане човек ми­нава около рецепционист, който пита дали към този момент сте били тук и дали сте попълвали декларация за конфиденциалност. Наго­ре по стълбите посетителите са посрещани от пространство с сбирка артефакти, свързани с Космоса, което прилича повече ексцентрична музейна сбирка, в сравнение с сутерен на корпорация.

В средата на пода е изложен макет на кораба Starship Enterprise от кино лентата Star Trek . На екраните се виждат съветски скафандър, модел на галактическа станция, по този начин и останала непостроена, модел на купол върху Марс. Има афиш на огро­мен ракетен мотор и реверанс към предишното: наковалня от 80-те години на XVIII век от Трой, Франция.

По стените на партера на Blue Origin са изписани вдъх­новяващи цитати, в това число и един на Леонардо да Винчи: „ Полетиш ли един път, по-късно завинаги ще вървиш с поглед, на­сочен нагоре, където си бил и където копнееш да се завърнеш “.

Гвоздеят в сбирката на Джеф Безос е модел на ракета, завършена като патрон, който се издига чак до втория етаж.

От лобито лъха обич към приключенията, към ранните стадии на галактическата епоха, пресечните точки сред научната фантастика и изкуството, сбъднатите детски фантазии. Ако ком­бинацията ракета + чиновници не е задоволителна да убеди посе­тителите, че са попаднали на необичайно място, където кучетата на личния състав се разхождат свободно, на помощ идва гербът на компанията, като че ли Blue Origin оставя хералдиката си за идни­те генерации, само че не върху щит, а върху стената.

Гербът е комплицирана и артистична композиция от земни и звездни знаци, с вплетени стойностите на другите кос­мически скорости, нужни на едно тяло да доближи гранични височини над Земята. Чифт костенурки с отправени към небето погледи, в чест на спечелилия в надпреварата сред заека и костенурката (символизиращи Илън Мъск и Джеф Безос), реверанс пред деликатния и систематичен метод към задачата. Но има и песъчлив часовник, символизиращ човешката смъртност и нуждата от целенасоченост и съблюдаване на периодите.

В ъгъла на помещението се крие едно по-особено произ­ведение на изкуството. Състои се от 442 макари за конци, под­редени една върху друга като бурканчета с подправки. Взети дружно, не наподобяват на нищо повече от великански набор за тегел и кройка, като инцидентният привидно асортимент от цветове също не загатва нищо. Погледнати обаче през стъклената сфера пред тях, висяща от стената, те вълшебен се трансформират в порт­рет на Леонардо да Винчи.

Сред всички тези галактически предмети, макарите изглеж­дат напълно не на място, като че ли кураторите са се объркали и са поставили импресионистична творба в музей, отдаден на Кос­моса. Но тук, на територията на Безос, където на стената е написан цитатът на доктор Сюс „ Ако искаш да заловиш зверове, каквито не срещаш всеки ден, би трябвало да тръгнеш по пътеки, по които не минаваш всеки ден “, всичко си идва на мястото. За да достигнеш Космоса, би трябвало да погледнеш през призма и да видиш това, което другояче остава незримо.

Безос седи с чаша черно кафе в едната ръка в конферент­ната зала с име „ Юпитер 2 “, до момента в който с другата похапва ядки асорти от дребната купичка пред себе си. След години мистериозност Blue Origin стартират да се откриват пред общественост­та, поканвайки дребна групичка публицисти в централата си преди тъкмо една година. Той рядко удостоява някого с достойнството да получи от него персонално изявление, даже представителите на вестник Washington Post , който е закупил през 2013 година Настоящата среща е резултат от месеци упорити молби.

Явно тайната се коренеше в едно прессъобщение от 1961 година, което открих в архивите. То хвърляше светлина вър­ху дядо му Лорънс Гайс, който по това време напуща ARPA , с цел да се върне към Комисията за атомна енергетика. Сгащване­то на Безос натясно и проявлението на въпросното прессъобще­ние беше последният обезверен опит да го накарам да се съгласи на изявление. Дядо му е значима фигура за него. Може би щях да съумея да го печеля с дълбочината на изследванията си.

Светът го познава съвсем единствено пречупен през призмата на Amazon , само че с цел да го схванеш същински, би трябвало да го погледнеш и под различен ъгъл, този на една от другите му същински пристрастености – Космоса. Това беше значим миг в историята на човешкото наличие в Космоса и трябваше да бъде доку­ментиран по-подробно. Дали би желал да седнем и да погово­рим за упоритостите му да строи ракети?

Разгледа деликатно прессъобщението, погледна снимка­та на дядо си и очевидно се настрои на вярната вълна.

– Склонен съм да вземам участие – подбра деликатно думите си той.

Преминаването от „ податлив съм “ към твърдо „ да “ лиши няколко месеца.

Отпочинал, спокоен и в положително въодушевление, Безос стартира да приказва за дългогодишната си, само че сдържана пристрастеност към Кос­моса и какво се надява да реализира. Amazon си остава главното му занятие, което той неподправено обича, изключително откакто се е разраснало от продажба единствено на книги до бук­вално съвсем на всичко. Всяка сряда обаче той открадва малко време за себе си и отпътува за централата на Blue в град Кент, щат Уошингтън, единствено на някакви си 30-ина километра южно от Сиатъл. Срядата е отдадена на Космоса.

Безос финансира Blue Origin съвсем напълно самичък. Шегува се, че бизнес моделът е следният: „ Всяка година продавам акции на Amazon за 1 милиард $, които влагам в Blue Origin ”.

Екипите в Blue Origin са ангажирани със сглобяването на идващото потомство на ракетите New Shepard , които би трябвало да изведат човек в Космоса.

През последната година Blue са направили пет следващи полета с един и същи New Shepard бустер, като междинните поправки са минимални, всякога кацанията са прецизни и потвърждават, че повторната приложимост е допустима. След всеки полет компанията рисува по една спомагателна костенурка върху бустера, която да припомня значимостта на бавния и еволюционен метод. Има и ново мото: „ Излети. Кацни. Повтори “.

Следващата стъпка ще бъде извеждането на хора на суборбитални пътешествия досами границата на Космоса. Първи ще бъдат тестовите туристи. Не водачи, тъй като ракетата лети сама, а елементарни пасажери. Работата им ще бъде да оценят прекарването от гледната точка на клиенти. Удобни ли са креслата? Как е гледката? Дръжките на верните места ли са? След това ще ги последват същинските галактически туристи, и той включително.

– Целта ми е хора в Космоса – споделя Безос. – Искам хора в Космоса.

Като малко дете той мечтаел да стане астронавт, само че до момента в който пораствал и започвал да учи ракетните науки, осъзнал, че също по този начин желае и да е инженер. Армстронг за него е воин, възхищава се и на Вернер декор Браун, немския инженер, основен проектант на ракетата Saturn V от ерата на Apollo .

– Мисля, че и той щеше да е доста отчаян, че не сме траяли по-дълбоко в Космоса – споделя Безос в отговор на въпрос какво би помислил Вернер декор Браун за настоящото положение на галактическата стратегия. – Мисля, че щеше да е шокиран, че никой не се е върнал на Луната. Мисля, че щеше да е покъртен, че върхът за оптимален брой човешки същества, намиращи се в Космоса по едно и също време, е тринайсет. Щеше да каже: „ Абе хора, какви ги вършите? Умирам и всичко след мен стопира, по този начин ли? Пичове, стягайте се и продължавайте! “.

В средата на 2017 година Безос кани няколко от към момента живите космонавти от ерата Apollo на авиошоу в Ошкош, Уисконсин, където счита да се похвали с бустера на New Shepard и модел на пасажерската капсула, която скоро ще стартира да извежда туристи в Космоса против възнаграждение. Невероятно събиране на най-уникалното всред всички братства. Присъстват Бъз Олдрин, Джеймс Ловел и Франк Борман, членове на екипажа на Apollo 8 , дружно с Фред Хейз, който е летял с Ловел на Apollo 13 . Тук са и Уолтър Кънингам от Apollo 7 и Джийн Кранц, именитият началник полети на NASA.

Един по един те влизат в галактическия уред на Безос, прекрачват над символичната бездна сред Apollo и Следващия великански скок, въпреки мнозина от събратята им към този момент да не са на този свят и в никакъв случай няма да могат да видят неговата поява. Опъват се в креслата около гигантските прозорци на новата пасажерска капсула и прокарват пръсти по дръжките, инсталирани за обезпечаване на непоклатимост по време на няколкото минути безтегловност. Безос е във екстаз. Това са неговите герои.

– Космосът трансформира хората – споделя той при посрещането им. – Всеки път, когато човек приказва с космонавт, с някой, който е бил горе, ще чуе, че при завръщането на Земята и гледката какъв брой красива е тя, какъв брой нежна, какъв брой тънка е земната атмосфера, човек стартира да цени дома си същински.

Космосът си остава фантазия десетилетия наред, а Безос чака момента, в който ще изпита безтегловността, ще види заоблените краища на Земята и галактическия мрак.

– Ще отида. Наистина ще отида. Нямам самообладание да дочакам момента.

Години наред Blue Origin е една маниакално потайна компания, костенурка, скрила се в черупката си, с цел да не притегля внимание към себе си, склонна да остави заека Мъск да получава цялото внимание.

– Ще приказваме за Blue Origin , когато има защо да приказваме – споделил преди време Безос.

Сега има защо да приказват и малко се подават от черупката си. В продължение на няколко месеца, започвайки при започване на 2016 година, когато New Shepard е летял няколко пъти поред и с редица награди по отношение на невижданите приземявания на рожбата на Blue Origin , Безос е пределно явен в изявленията си, че упоритостите му се разгръщат надалеч оттатък обикновеното извеждане на туристи до границата на Космоса и назад.

Безос също като Мъск желае да отиде на Марс, само че и „ на всички места другаде “. Мъск обича да назовава Марс „ планетата, която се нуждае от ремонт “, тъй като би трябвало да бъде затоплена и готова за живот, ако метеорит удари Земята и заплаши съществуването на човечеството.

Безос е мощно песимистичен, че Марс може да служи за авариен проект за оцеляване на човешката раса.

– Не желаеме Марс за проект Б – споделя той. – План Б би трябвало да ни е подсигуряването, че проект А работи. А проект А е да се подсигурим, че планетата ни ще я има още хиляди години.

Често повтаряната цел на Blue Origin е „ милиони хора да живеят и работят в Космоса “, само че в дълготраен проект упоритостите се простират още по-надалече.

Първо обаче е нужна една дребна стъпка. Blue Origin би трябвало да стане доста добра в надеждното, ефикасно и на ниска цена неведнъж изстрелване, тъй че достигането на Космоса да се трансформира в рутина. Макар някои да се присмиват над суборбиталния туризъм като нещо банално и да го съпоставят със „ скоковете с бънджи наопаки за супербогаташи “, както го нарекъл един научнофантастичен публицист, за Безос той е извънредно значим. Ако не друго, то най-малко полетите ще бъдат едно положително упражнение.

Космическият туризъм не е методът хората, въпреки и единствено богатите, да преживеят какво е да си в Космоса. Това е методът Космосът да стане по-достъпен като цяло.

Друга упоритост на Blue Origin е основаването на по-голяма ракета. Помежду си я назовават Very Big Brother , само че си има и публично име - New Glenn . Това ще е орбитална ракета, която ще бъде в положение освен да извежда спътници и хора в ниска околоземна орбита, а и по-нависоко.

New Glenn е следващ образец на правилото за поетапното развиване. Пръв е New Shepard , носещ името на първия американец в Космоса. Разработката му лишава 10 години. Изстрелването на New Glenn е планувано за 2020 година, а това ще е още едно славно десетилетие на твърдоглав труд.

– Трябва да вършим по нещо значимо на всеки 10 години – споделя Безос, седнал в конферентната зала в централата на Blue Origin . – Мисля си, че преди да стана на осемдесет, ще сме минали през още два значими цикъла, може би даже два и половина. Няма потребност да решаваме тъкмо в този момент какви ще са те. Прекалено рано е. Ако остана здрав, ми се ще да бъда очевидец на всичко. Ще направя всичко, с цел да може работата да продължава, даже когато мен ме няма. Но ми се желае да съм тук и да следя. Много съм любопитен какво ще се случи в бъдещето.

Тъй като работи единствено по един ден от седмицата в Blue Origin , времето на Безос там му е доста скъпо. Изправи се и се насочи към идната среща. Сряда е ден, отдаден на Космоса.

– Отивам да строя ракети! – сподели той, до момента в който пресичаше лобито.

Човек няма по какъв начин да знае по какъв начин ще наподобява бъдещето стотици години напред, само че Безос има огромни проекти по какъв начин да осъществя фантазията на петгодишното момче в себе си. Наскоро напълно ясно подсказа къде му се върви. Следващата му ракета ще се споделя New Armstrong .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР