Оттеглянето на общината от икономиката е един от най-големите проблеми

...
Оттеглянето на общината от икономиката е един от най-големите проблеми
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Ключовите публични дейности трябва да се върнат в ръцете на общината

Оттеглянето на общината от стопанската система е един от най-големите проблеми на столицата.  Това сподели в ефира на Euronews PrimeTime претендентът за кмет на София от обединението " Българска социалистическа партия за България " Ваня Григорова.  По думите ѝ това се случва посредством приватизации, концесии и ликвидация на общински парцели. Втори огромен проблем е аутсорсинга – да се оставят основни обществени действия в ръцете на частни компании или неправителствени организации. Като трети огромен проблем на града Ваня Григорова очерта градския превоз, а неговото решение би довело и до решаването на други проблеми – замърсяването на въздуха и паркирането.

 
Общинските сдружения, които ръководят градския превоз са обезкървени и недофинансирани. Това е разследване и  от порочната национална политика в тази област, защото има европейски правилник, съгласно който градският превоз би трябвало да получава дотации, само че постоянно дотацията се орязва от страна на държавните управления и не се изплаща в цялостния ѝ размер.
„ Аз пребивавам с проблемите на софиянци, аз не пребивавам в затворен комплекс и работя това, което работят софиянци. Не съм назначен милионер, не съм потомствен олигарх “, сподели още Григорова. Според нея не градът би трябвало да обслужва пазара, а тъкмо противоположното – в реда на нещата е комуналните услуги да се върнат в ръцете на жителите. Столичният общински съвет би трябвало да се състои от представители на жителите на София, а не на лобисти на софийския бизнес, безапелационна беше тя.

По отношение на слагане на завършек на обстановките „ ремонт на ремонта “ Григорова съобщи, че когато има план, който би трябвало да бъде изпълнен, в него би трябвало да е конкретизирано какви би трябвало да бъдат употребяваните материали, качеството на осъществяване. Тези параметри би трябвало да бъдат конкретизирани задоволително детайлно, тъй че частната компания да e задължена да извърши тези условия и да не може да заложи по-нискокачествени материали.
Управлението на София през последните 33 години докара до намаляване на общинските сдружения. Пример за това е фактическото очистване на общинското дружество за развъждане на разсад. Ако продължаваше този разсад на фиданки, цветя и така нататък да се създава от страна на общината, един план нямаше да коства пет млн., както е сега, а щеше да коства два милиона. Ремонтите също биха могли да се правят от общинско дружество, това е допустимо, само че няма по какъв начин да стане незабавно, откакто тези предприятия са били обезкървявани в продължение на над 30 години.
Място за всяко дете в детска градина или ясла може да има когато общината го изиска, само че явно че ръководещите в общината не желаят. Ако се ускори капиталовият развой това е допустимо да се случи в границите на две-три години, сподели още Ваня Григорова.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР