Оттеглени са обвинения срещу 5 полицаи от Оклахома Сити, които застреляха смъртоносно 15-годишно дете

...
Обвиненията в непредумишлено убийство бяха свалени срещу петима полицаи от
Коментари Харесай

Обвиненията в непредумишлено убийство бяха свалени срещу петима полицаи от Оклахома Сити, които застреляха смъртоносно 15-годишен заподозрян във въоръжен грабеж през 2020 г., каза прокурор в петък.

Петимата служители бяха обвинени в смъртта на Ставиан Родригес, след като тийнейджърът изпусна огнестрелно оръжие на земята, според клетвена декларация за вероятна причина, подадена от предишния окръжен прокурор на Оклахома.

Окръжният прокурор Вики Бехена каза в петък, че обвиненията са били отхвърлени предубедено – което означава, че не могат да бъдат повдигнати отново – заедно с наказателни обвинения, повдигнати срещу двама допълнителни полицаи в отделни фатални стрелби през 2020 г.

Бехена каза, че „трудното“ решение следва независимо преразглеждане на случаите от правен екип и Кларънс Чапман, експерт по използване на сила и ветеран в правоприлагането – който определи, че стрелбите са оправдани след преглед на записите от камерата на тялото и други доказателства, CNN съобщи филиал KOCO.

„Това не беше бързо, внезапно решение“, каза прокурорът. „Това беше много трудно, много фактологично решение и преглед.“

полицията на Оклахома Сити стреля по непредумишлено убийство Полицията на Оклахома Сити

Майката на Родригес, Камео Холанд, каза в изявление, разпространено до KOCO от нейния адвокат, че тя ще настоява за промени в законите, свързани със стрелбите, намесени от полицията.

„Преди да напусна Оклахома, законите, които позволяват на полицаи да убиват невъоръжени деца, ще бъдат променени и всеки полицай, който някога е бил нает или обучен от полицейското управление на Оклахома Сити, ще знае името на сина ми – Ставиан Родригес“, каза Холанд.

Бехена беше избрана за окръжен прокурор на Оклахома през ноември. Решението да бъдат повдигнати обвинения срещу седемте полицаи беше взето от нейния предшественик Дейвид Пратер.

Пратер каза пред The ​​Oklahoman в петък, че стои зад решението си да повдигне обвинения срещу служителите.

„Не е имало комуникация с г-жа Бехена или нейния екип относно това решение за подаване на документи, откакто тя встъпи в длъжност“, каза Пратер пред вестника.

Бехена каза, че се е срещнала със семействата на жертвите преди съобщението в петък. Помолена да опише реакциите им, тя ги характеризира като „ужасни“. Тя се срещна и с обществени лидери и полицейска администрация.

„Тези семейства скърбят“, каза прокурорът пред репортери. „Взетото решение е трудно. И без значение какво прави или казва този офис, тези семейства са променени завинаги.

Бехена каза, че бъдещи случаи, включващи фатални стрелби на офицери, ще бъдат разследвани и представени на голямо жури.

Стрелбата на Родригес беше най-известната от трите съдебни преследвания, засегнати от решението на Бехена.

Полицаите Бетани Сиърс, Джаред Бартън, Кори Адамс, Джон Скута и Брад Пембъртън бяха обвинени в непредумишлено убийство първа степен през март 2021 г.

Шести полицай, който е стрелял с по-малко смъртоносен патрон, не е обвинен, според клетвената декларация за вероятна причина.

Стрелбата е станала на 23 ноември 2020 г., когато полицаите са били извикани на сигнал за въоръжен грабеж на бензиностанция, според клетвената декларация. Продавачът избягал от магазина по време на обира и сам заключил заподозрения вътре.

Множество служители пристигнаха, поставиха периметър около сградата и издадоха команди по високоговорител на Родригес да излезе от магазина, се казва в клетвената декларация.

Видеонаблюдението показа, че тийнейджърът след това е излязъл от прозореца на автомобила, според съдебния документ.

Записи от телесна камера показват множество полицаи от Оклахома Сити, които едновременно му дават различни команди. В документа се посочва, че Родригес е вдигнал ризата си, за да покаже талията си, извадил огнестрелно оръжие от панталоните си с лявата си ръка - държейки го за палеца и показалеца си - и го пуснал на земята.

След това Родригес пъхна лявата си ръка в задния си ляв джоб, а дясната си ръка в предния десен джоб или линията на талията, се посочва в документа.

В този момент офицерът, който не е обвинен, стреля с 40 мм „по-малко смъртоносен“ патрон, който улучи Родригес, според клетвената декларация. След това петимата други полицаи „ненужно“ са стреляли по него със смъртоносни патрони, като са го улучили 13 пъти, се казва в документа.

Родригес нямаше други оръжия в себе си; мобилен телефон е открит от задния му ляв джоб, се казва в клетвената декларация.

Записите от телесни камери на петима от служителите, предоставени на CNN от полицейското управление, не показват действителната стрелба, но служителите могат да бъдат чути да викат на Родригес да им покаже ръцете си.

Кадри от камери за наблюдение, разпространени от предишния окръжен прокурор, показват как Родригес излиза от прозореца и изважда пистолет от колана си, докато полицаите му крещят да им покаже ръцете си и да пусне пистолета. Той сякаш слагаше ръката си от лявата си страна и полицаите откриха огън секунди по-късно.

Другите две фатални стрелби, замесени от полицията, в които обвиненията бяха свалени, включват смъртта на 60-годишния Бени Едуардс през декември 2020 г. и Кристофър Пуър през юли 2020 г., съобщи KOCO.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР