Отстъпките, които фармацевтичните компании вече са задължени да правят на

...
Отстъпките, които фармацевтичните компании вече са задължени да правят на
Коментари Харесай

За 2017 г. фармацевтичните компании ще направят отстъпка от общо 130 млн. лв. на здравната каса

Отстъпките, които фармацевтичните компании към този момент са задължени да вършат на Националната здравноосигурителна каса, тази година ще възлязат на обща стойност от 130 млн. лева Допълнително самите компании са компенсирали доплащането на българските пациенти за медикаменти с още към 60 млн. лева Това е на фона на най-ниските цени на производител в Европейския съюз, които са в България.

Такава равносметка прави Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), в която членуват множеството фармацевтични компании у нас. Индустрията беше задължена да прави избран дял отстъпки на страната и касата при закупуването на медикаменти през 2015 година от тогавашния министър на опазването на здравето Петър Москов. С мярката през 2015 година бяха спестени на НЗОК 47 млн. лева, а през 2016 година - 87 млн. лева Договарянето на отстъпки сред НЗОК и фирмите за 2018 година към този момент е в ход, показват от промишлеността.

Допълнително до края на годината фармацевтичните компании ще компенсират посредством отстъпки към търговци на едро и дребно доплащането от пациенти за медикаменти на стойност 60 милиона лв., посредством стратегии за възстановяване на достъпа за отчасти заплащани от касата лекарства в региона на респираторните болести, диабет, ревматология, хепатит C, кардиология, неврология и други

Съобщението на организацията на фармацевтичните компании евентуално идва в отговор на днешната вест, че преразходът на здравната каса за годината е над половин милиард лв., в това число и 213 млн. лева за медикаменти. По-късно денем от Надзорния съвет на институцията оповестиха, че ще подхващат ограничения, с които ще стопят недостига на 35 млн. лева

" Още в края на 2016 година, в границите на приемането на Закона за бюджета за медикаменти на НЗОК за 2017 година, редица организации, включително и ARPharM, предизвестиха за " дупка " даже и след заплащането на отстъпки и за бюджет, който не подхожда на здравните потребности на популацията. Нуждата от съответно бюджетиране става все по-остра и не може да бъде подценявана или оправдавана с изказвания за непълен надзор ", показват фармацевтичната промишленост.

Според бизнеса заплащанията на НЗОК за медикаменти нарастват заради справедливи аргументи – застаряващо население, нараснала заболеваемост, само че и удължена преживяемост вследствие на достиженията на медицината и навлизането на нови технологии.

" Зад сухите числа стоят излекувани пациенти и избавени животи, на които институциите би трябвало по-често да обръщат внимание. От началото на 2016 година нови лекарствени лечения се заплащат от НЗОК единствено след позитивна оценка на здравните технологии и след даване на отстъпка в интерес на НЗОК – метод, който не се ползва във връзка с други медицински услуги, медицински произведения и технологии ", разясняват фармацевтичните компании.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР