Отстъпката вече може да стигне и до 12%Независимо от турбуленциите

...
Отстъпката вече може да стигне и до 12%Независимо от турбуленциите
Коментари Харесай

Новото строителство натиска цените на имотите надолу

Отстъпката към този момент може да стигне и до 12%

Независимо от турбуленциите на жилищния пазар през последните две десетилетия, има една константа - колкото и доста нови жилища да се строят през последните години, техният брой скоро няма да доближи този на издигнатото преди демокрацията.

Според данните на статистиката

49% от

съществуващия

сега в

България

жилищен фонд

се състои от

здания от

интервала

1961-1990 година

Около 38% от тях са издигнати преди този момент, а останалите 13% са построени в по-ново време.

Въпреки тези съотношения пазарът на нови жилища е най-интересната част, тъй като към тях има интерес най-вече от хора с по-големи финансови благоприятни условия. Съответно и цените са най-високи.

В обсега на това, което брокерите назовават първокласни жилища, влизат най-вече такива, чиято цена е над 150 хиляди евро или са ситуирани в квартали, които минават за влиятелни. Например всяко жилище към Докторския монумент в София, което излезе на пазара, минава за първокласно, тъй като там предлагането е лимитирано, а цените – високи.

През последната година на този пазар има известно пренасищане. Силната строителна интензивност извади много нови жилищни кооперации, най-много в шестте най-големи града, където има деен пазар. Това не води тъкмо до понижаване на цените, а по-скоро до напън върху тях.

Купувачите

стават все

по-взискателни,

броят на огледите се усилва и това неизбежно води до повече пазарлъци и надлежно до отстъпки от страна на строителните бизнесмени.

“Ако преди една година купувачите, които ние водим, успяваха да реализират най-много до 5% отстъпка от цената, в последно време се стига до междинна отстъпка от 12 на 100 ”, съобщи неотдавна Весела Илиева - началник на една от огромните организации за първокласни парцели “Юник Естейтс ”.

Освен това в последно време на купувачите им трябват приблизително до 5 огледа повече, до момента в който изберат нещо уместно за себе си. Това е директно разследване от по-голямото предложение - опцията за избор постоянно значи повече съмнения, даже когато купувачът отива с настройка, че безусловно би трябвало да купи жилище, което му е належащо и не може да отсрочва дълго.

Други брокери предвиждат, че същата наклонност ще продължи и през цялата 2020 година и даже по-късно. Основание за това им дава събитието, че новото строителство има чувствителен растеж.

Само в Пловдив да вземем за пример растежът на издадените разрешителни за градеж на жилища е 39% през 2019 година спрямо миналата година. Макар и под този връх, осезателно нарастване има и в столицата, Варна, Бургас и Стара Загора. Съвсем обособен е казусът с Кърджали, където също се строи интензивно, въпреки това да е обвързвано с огромния машинален приръст на популацията в цялата област.

Според Гергана Тенекеджиева - изпълнителен шеф на “Адрес ”, огромният размер жилищно строителство ще натиска надолу освен цените на новите жилища, а и на панелките. “Разбира се, има огромна разлика от един панелен апартамент до различен. Може да е в саниран блок, може да не е ”, споделя тя.

Но при сравняване на цените за ново и съществуващо строителство, в случай че всички останали условия са равни, прави усещане, че новите здания в множеството случаи са желани от купувачите. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР