Оценката за работата на правителството и президентът през февруари частично

...
Оценката за работата на правителството и президентът през февруари частично
Коментари Харесай

Формулата за следващото НС: 5+1 формации с парламентарно представителство

Оценката за работата на държавното управление и президентът през февруари отчасти възвръща записания януарски спад. Първият месец в годината обичайно регистрира най-песимистични настройки, най-много заради отминалите празници, упованията за по-студено време и по-високи сметки за комунални услуги . Това демонстрира изследване на „ Тренд “ по поръчка на вестник „ 24 часа “, отдадено на настройките на българите по отношение на главните институции, служебните министри и политическите обединения .

През февруари 26% от българите дават позитивна оценка за работата на държавното управление, а 58% негативна. За президента 43% дават позитивна оценка , до момента в който 47% споделят отрицателна.

Половин година след встъпването в служба на служебния кабинет на Гълъб Донев, тествахме и отношението към всеки един от служебните министри. Начело на класацията с най-положителна оценка и най-висока известност, е министър-председателят Гълъб Донев /40%/ . Първите пет министри с най-високо позитивно отношение са Весела Лечева /32%/, Иван Демерджиев /31%/, Крум Зарков /26%/, Атанас Пеканов /25%/ и Димитър Стоянов /24%/. Те са и най-разпознаваемите лица от служебното държавно управление. След тях се подреждат Асен Меджидиев /21%/, Росен Христов /20%/, Лазар Лазаров /19%/ и Иван Шишков /19%/. Останалите служебни министри са по-слабо разпознаваеми. Теренът на изследването стартира ден след встъпването в служба на новия министър на културата Найден Тодоров, който предстоящо към този момент е най-неразпознаваемото лице в кабинета .

Още преди формалното оповестяване на предизборната коалиция сред „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ , тествахме тяхно вероятно обединяване. На въпрос с авансово заложени варианти, ГЕРБ и обединяването сред „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ са със сходна електорална поддръжка. ГЕРБ резервира минимално преимущество с по-малко от % пред предизборната коалиция, като партията на Бойко Борисов се употребява с поддръжката на 25.6% от гласуващите, до момента в който обединяването сред „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ с 24.8% от гласуващите.

Данните сочат, че предизборната коалиция съумява да събере електоратите на двете обединения, като не се записва отлив в резултат на обединяването. Засега не отчитаме и бонус от него. В подредбата по-надолу не се следят структурни промени спрямо предходните няколко месеца. Третото място остава за Движение за права и свободи с 12.8%. „ Възраждане “ доближава равнища от 11.9% измежду гласуващите . Пета в подредбата е Българска социалистическа партия с 8.9% от гласуващите. Реални шансове за парламентарно посланичество резервира „ Български напредък “ с 4% от гласуващите. Предизборната акция ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев. На отдалеченост от парламентарната преграда, само че над 3% остава „ ИТН “. Опцията „ не поддържам никого “, която ще участва и в самия избирателен ден, продължава да събира относително висок % /4.8%/.

Правим уточнението, че резултатите от електоралния въпрос не регистрират втория лист със глобени лица по закона „ Магнитски “ , който беше оповестен на 10 февруари следобяд. Теренната работа на сегашното проучване приключи на 11 февруари.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР