Оценката отчита текущото състояние на основните макропоказатели в страната, които

...
Оценката отчита текущото състояние на основните макропоказатели в страната, които
Коментари Харесай

Румъния отлага преминаването към евро с 5 години

Оценката регистрира настоящото положение на главните макропоказатели в страната, които изискват обилни корекции и време за реализацията им.

Първоначално Румъния си сложи за цел приемане на еврото през 2014 година, само че срокът бе преразглеждан няколко пъти, напомнят медиите. Влизането в еврозоната беше отсрочено за 2019 година, след това за 2024 година, а в този момент очевидно ще има още едно отсрочване с 5 години.

Румъния имаше благоприятни условия сред 2015 и 2017 година, когато можеше да кандидатства за присъединение към подготвителния механизъм ERM II на еврозоната.

По това време страната отговаряше на всички критерии за номинална конвергенция, избрани в Договора от Маастрихт (за ценова непоклатимост, обществени финанси и резистентност на дълга, непоклатимост на валутния курс и равнище на дълготрайните лихвени проценти).
В момента Румъния не дава отговор на всички критерии.

Очаква се Хърватия, която се причисли към Европейски Съюз през 2013 година, да се причисли към еврозоната при започване на 2023 година, а България през 2024 година, макар че страната не е постигнала огромен прогрес, съгласно румънски медии.

Бившият министър председател на Румъния Флорин Къцу също приказва за отлагането на целевата дата за приемане на еврото от 2024 година за интервала 2027-2028 година
В последния си отчет за конвергенцията, оповестен през юни, Европейската централна банка съобщи, че Румъния се нуждае от насочени към непоклатимост стопански политики и всеобхватни структурни промени, с цел да извърши критериите за присъединение към еврозоната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР