Оценката на Министерството на финансите за цялостното състояние на държавата

...
Оценката на Министерството на финансите за цялостното състояние на държавата
Коментари Харесай

Николай Василев: Управляваха ни популисти, катастрофата беше неизбежна

Оценката на Министерството на финансите за цялостното положение на страната е вярна. Тези политици, които отхвърлят данните на финансовото ведомство, не желаят да признаят в изискванията на предизборна конюнктура, че са виновни за финансовото положение на страната със своите дейности през последните две години.

Това съобщи в изявление за БГНЕС финансовият специалист Николай Василев, някогашен вицепремиер и три пъти министър в държавните управления на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев в интервала от 2001 до 2009 година

„ Оценката на Министерството на финансите за цялостното положение на страната е вярна. Тя има събуждащо-предупредителен темперамент, тъй като за следващ път имаме предварителни избори, за следващ път се упражняваме политически, за следващ път ни дават обещание и не плануват никакви промени в страната “, съобщи Василев.

Той уточни, че нито една партия не е предложила нито една забележима промяна.

„ В същото време се оферират единствено нови разноски. Най-лошият сюжет за страната е този, който е най-вероятният. През април държавно управление може отново да няма, само че парламент, който ще одобри някакъв популистки бюджет за ново харчене ще има. И по този начин ще се случи “, сподели финансистът.

Той е безапелационен, че в такава обстановка ще би трябвало да забравим за влизането в еврозоната. „ Защо някой 25 години по-късно загатва думата Международен валутен фонд, който младежите към този момент не знаят какво е значи. Щом се слага под въпрос лв., това е задоволително тревожно “, съобщи Николай Василев, който неведнъж от 2021 година насам в редица свои медийни изяви, в това число и в БГНЕС, алармираше за проблемите на страната, които през днешния ден Министерството на финансите удостовери.

„ През последните две години споделям същото, че страната се ръководи от популисти, че тази бюджетна политика е неправилна и че е въпрос на време да катастрофираме като други страни. През цялото време споделям това и за мен днешния ден, не е с нищо по-различен от вчерашния “, със страдание означи финансистът.

Според него тези политици, които отхвърлят отчета на МФ, не желаят да бъдат уличени в изискванията на идни избори, че те са виновниците за финансовото положение на страната. „ Ако те признаят, ще би трябвало да се гръмнат, да се откажат да вървят на избори и да се пенсионират. Те естествено не желаят да признаят истината и по тази причина настояват противоположното. Ако те споделяха моите визии, нямаше да водят такава политика. Защо Милен Велчев не правеше по 10 милиарда недостиг на година? “, уточни Николай Василев.

„ В книгата си NEXT.BG, разяснявайки бюджетната политика на близкото минало, назовавам последните две години интервал на: ‘свободно рухване, луди пасажери, луди водачи в самолета’. И 10 пъти дублирам след всеки идващ параграф следното изречение: ‘колкото и зле да ви наподобяват нещата в идващия подраздел, умерено по-късно ще стане още по-зле’ “, напомни финансистът.

Николай Василев изброи нездравословните политики:

Дефицит;

Дълг;

Изпреварващо необезпечено нарастване на всевъзможни бюджетни разходи;

Пълният безпорядък в енергетика;

Изхарчването през 2022 година на 10 милиарда лв. за ток.

„ България се нуждае от прозападно реформаторско държавно управление, което да обърне посоката на свободното рухване на самолета “, прикани пред БГНЕС финансовият специалист и някогашен министър в две държавни управления Николай Василев.

Източник: БГНЕС
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР