Отсъствието по болест или за отглеждане на дете да се

...
Отсъствието по болест или за отглеждане на дете да се
Коментари Харесай

Изчисляват болничните и майчинството в часове вместо в дни

Отсъствието по болест или за развъждане на дете да се пресмята в работни часове, а не в дни, планува разпоредба на Министерството на труда и обществената политика, която ще бъде разисквана на идващото съвещание на кабинета.

Темата бе дискутирана на днешното съвещание на Тристранния съвет за национално съдействие. 

Наредбата трябваше към този момент да е влезнала в действие, само че още не е прегледана от Министерския съвет.

На днешния съвет синдикатите изрекоха опасения, че изчисляването на болничните в часове, а не както е до момента - в дни, може да ощети работещите.

 са уверени, че по този метод ще бъдат ощетени служащите, безапелационен е Иван Кокалов от КНСБ:

" В сумарното пресмятане на работния ден се пада, че в петък съм 12 часа на работа, единствено че аз съм болен и по новото изменение би трябвало да ми се платят 12 часа. Само че работодателят ще каже: " Аз съм те наел на 8 часа работен ден и ще ми заплати 8 ", съобщи Иван Коларов от КНСБ, представен от БНР.

Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал изчисляването на всяко неявяване от работа в часове е по-справедливо.

" Тези, които работят на сумирано пресмятане на работното време, работят по собствен график. При тях съботата и неделята може да е работен ден, а понеделникът и вторникът да е почивен. Ако на тях им се падне болничният в дните, когато са почивни, се оказва, че би трябвало да се заплати нещо, което в действителност не се поставя, не се дължи. Това основава благоприятни условия за не положителни практики “, уточни Велев.

Обсъдена бе и тематиката дали учениците, които работят, би трябвало да имат право на трудови контракти. МОН предлага учениците от 11 и 12 клас да могат да подписват такива, 8-те % за здравна осигуровка да остават за сметка на учебното заведение.

" Това не облекчава изключително разноските на работодателите. (...) " Губят материали, принадлежности, работно време на майстора… И в случай че би трябвало в допълнение, не е ясно за какво, да заплащат 33% осигуровка върху възнаграждението на този обучаем, това ще понижи желанието да се подписват такива контракти ", опонира Васил Велев.

Синдикатите обаче настояха правата на учениците, които работят, да бъдат обезпечени посредством контракти. Според тях по този начин ще се реши част от казуса с неналичието на квалифицирана работна ръка. Те са подготвени да обсъдят предлагането договорите да не са трудови в цялостния смисъл на Кодекса на труда, а да се обособят специфични контракти за учениците, полагащи труд в границите на професионалното си обучение.

.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР